Meedoen met sport en cultuur als je weinig geld hebt

Vrijetijdsbesteding is belangrijk voor kinderen. Maar trainingen, kampen of de materialen die nodig zijn kunnen duur zijn. Niet elk gezin heeft daar het geld voor. Gelukkig zijn er genoeg dingen die jij en je kind kunnen doen, die niet zo veel geld kosten. En er zijn organisaties die een bijdrage kunnen leveren in de kosten.

Financiële bijdrage of subsidie aanvragen

Als je het niet zo breed hebt, kun je in aanmerking komen voor een bijdrage voor bijvoorbeeld contributie, sportkleding of de huur van een instrument. Kijk bijvoorbeeld op de pagina van het Jeugdfonds Sport & Cultuur. Ook zijn er in veel gemeenten initiatieven om mee te betalen aan het sportabonnement of bijvoorbeeld de dans- of muziekles van jouw kind. Bijvoorbeeld de gemeente Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven of Groningen.

Wil je weten welke regelingen er in jouw gemeente zijn? Daarvoor kun je de website van jouw gemeente raadplegen, maar je kunt het ook navragen bij andere ouders, bij de vereniging waar je je kind wilt laten meedoen, de school van je kind of bij de buurtsportcoach.

Tips voor sport en beweging zonder hoge kosten

  • Sommige sportverenigingen of sportscholen bieden gratis online sportlessen aan. Veel trainers en gymleraren delen filmpjes die jou en je gezin kunnen helpen om te blijven bewegen.
  • Op de website van Team NL laten Nederlandse topsporters zien hoe je thuis fit kunt blijven.
  • Op het Youtube-kanaal van Kinderen voor Kinderen vind je filmpjes met bijvoorbeeld dansoefeningen. Leuk voor je kinderen én leuk om samen te doen.
  • Ga buiten lekker een rondje wandelen, fietsen of spelen.
  • In verschillende gemeenten worden gratis (sport)activiteiten georganiseerd. Informatie vind je op de website van jouw gemeente.
  • Buiten wandelen of hardlopen kun je spannender maken door je vrienden uit te dagen via de apps Ommetje of Strava, of krijg een adrenalinekick met de spel-app Zombies, Run!
  • Meer informatie over de mogelijkheden om buiten te spelen en meer te bewegen vind je op de website van Kenniscentrum Sport & Bewegen.

Tips voor kunst en cultuur zonder hoge kosten

  • Thuis knutselen, tekenen en schrijven is ontspannend, prikkelt de creatieve ontwikkeling én het draagt bij aan de fijne motoriek.
  • Kunstproject 10CHILDREN is erop gericht kinderen en jongeren die opgroeien in armoede zichtbaarder te maken en een stem te geven.
  • Je kunt beweging en cultuur ook met elkaar combineren, kijk bijvoorbeeld naar het 'hardloopkunst'-project Runbrandt, waarin looproutes bijzondere GPS-tekeningen opleveren.
Bram van den Berg