Samen opvoeden, praat erover

Opvoeden doe je samen. Als ouder ben je de belangrijkste opvoeder van je kind. Maar je hoeft het niet alleen te doen. Opvoeden is vaak leuk, maar kan ook pittig zijn. En jij bent niet de enige die dat ervaart. Praat met anderen over opvoeding. Bijvoorbeeld met andere ouders, grootouders, buren, de leerkracht of pedagogisch medewerker. Opvoeden is ontdekken. Gun jezelf samen met anderen deze ontdekkingsreis.

Praten met andere ouders

Praten geeft steun, het lucht op en het helpt om goed om te gaan met je kinderen. Ontmoeting en contact met andere ouders kunnen je ondersteunen bij het opvoeden. Jullie kunnen ervaringen delen en tips geven.

Als ouder maak je veel keuzes, bijvoorbeeld over onderwijs, voeding, sport of sociale media. Het is fijn om hierover in gesprek te gaan en tips te krijgen van andere ouders. Misschien lopen andere ouders tegen dezelfde dingen aan als jij. Hoe gaan zij bijvoorbeeld om met een driftige peuter? Welke afspraken maken andere ouders met hun kind over sociale media? Wat doen zij met een puber die veel gamet?

Hoe kom je in contact met andere ouders?

Op school

Je kunt met de leerkracht van je kind bespreken dat je graag in contact komt met andere ouders. Misschien is daar op school al aandacht voor, bijvoorbeeld tijdens een ouderavond.

Via WhatsApp

Houd contact met ouders via WhatsApp. Gebruik de appgroep van school of vrienden om elkaar te steunen en tips uit te wisselen.

Initiatieven bij jou in de buurt

Op sommige plekken worden bijeenkomsten met ouders georganiseerd. Zoals een 'vadercafé'. Vraag eens bij het Centrum voor Jeugd en Gezin of het wijkteam bij jou in de buurt naar de mogelijkheden.

Opvoedpraatje

Ken je ouders of buren met opvoedvragen? Zoek contact. Dat kan met een kaartje of via de WhatsApp. Iets leuks en luchtigs kan een ingang zijn om even samen over opvoeden te praten.

Buddygezinnen

Sommige ouders hebben een soort 'buddygezin'. Een gezin met kinderen van ongeveer dezelfde leeftijd waar je bijvoorbeeld voor een kort oppasmoment op terug kan vallen. En waar je opvoedsituaties mee kunt bespreken. Dit kan veel steun over en weer geven. Zeker als je er alleen voor staat, kan het letterlijk delen van de opvoeding veel steun geven. 

Praten met andere opvoeders

Alle ouders hebben opvoedvragen en lopen weleens tegen een opvoeduitdaging aan. Het is logisch dat je vragen hebt. De leerkracht van je kind, pedagogisch medewerker of sportcoach denken graag met je mee.

Steun van organisaties

Er zijn ook verschillende organisaties die je graag steun bieden. Bijvoorbeeld als je even wil sparren over de opvoeding, een luisterend oor nodig hebt of stoom wil afblazen. We zetten een aantal organisaties op een rijtje.

CJG

Ben je op zoek naar hulp bij het opvoeden in jouw buurt? Op de website Opvoeden.nl kun je jouw gemeente invullen, waarmee je de website en het telefoonnummer vindt van de organisatie waar jij terecht kunt.

Groeigids Ouderchat

Ouders met kinderen van 0-18 jaar kunnen hier terecht om vragen te stellen aan jeugdverpleegkundigen.

Bereikbaar via: Ouderchat 
Maandag, dinsdag en donderdag van 8.30 uur tot 20.30 uur
Woensdag en vrijdag van 8.30 uur tot 17.00 uur

Luisterlijn

Voor mensen die behoefte hebben aan een luisterend oor of een goed gesprek.

Bereikbaar via: 088 0767 000 - 24 uur per dag
De Luisterlijn chat van 10.00 uur tot 22.00 uur.

Oudertelefoon

De Oudertelefoon is er voor iedereen. Opvoeden is een uitdagende taak. Het is heel normaal dat het soms kan voelen alsof het te veel wordt. Je kunt anoniem contact opnemen via telefoon en chat om hierover te praten.

Bereikbaar via: 085 - 130 46 58 en chatten.
Elke werkdag van 09.00 uur tot 15.00 uur en van 20.00 uur tot 22.00 uur.

Zoek je als ouder of opvoeder hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.

Hulp en advies voor ouders