Puber | zelfbeeld | vrienden en relaties
Zelfbeeld betekent het beeld dat je van jezelf hebt, en hoe je over jezelf denkt. Een positief zelfbeeld helpt je kind om zelfverzekerd te zijn en zichzelf te accepteren. Dat is belangrijk voor het volwassen leven. Op deze pagina lees je welke invloed vrienden en ouders hebben op het zelfbeeld. En hoe je als ouder je kind kunt ondersteunen.
Invloed van vrienden op het zelfbeeld
Vrienden krijgen een grotere invloed op het zelfbeeld van je kind dan jij als ouder. Vrienden geven je kind veiligheid, vertrouwen en zekerheid. Dat draagt bij aan een positief zelfbeeld. Ook hebben vrienden invloed op hoe je kind naar zichzelf kijkt. Het zelfbeeld heeft namelijk veel te maken met hoe anderen je omschrijven. En met wat je denkt dat anderen van jou vinden.
Mijn vrienden zeggen dat ik goed kan luisteren. Ze komen ook vaak naar mij toe als ze ergens mee zitten.
Vergelijken met vrienden
Je kind vergelijkt zichzelf ook met vrienden. Wat zijn hun toekomstplannen? Wat hebben ze al bereikt in hun leven? Dit kan zorgen voor inspiratie en motivatie. Bijvoorbeeld omdat je kind hetzelfde doel wil halen. Het kan ook leiden tot onzekerheid. Bijvoorbeeld als je kind het gevoel heeft dat het achterloopt op vrienden. Zulke onzekerheden horen bij de fase waarin je kind zit.
Invloed van ouders op het zelfbeeld
Als ouder heb je vaak nog een grote invloed op het zelfbeeld van je kind, ook al richt je kind zich steeds meer op vrienden. De manier waarop jij met je kind praat, kan veel betekenen voor diens zelfbeeld.
Mijn vader was altijd veel bezig met school: heb je genoeg geleerd? Heb je je huiswerk al af? Dit gaf mij het gevoel dat ik het niet goed genoeg deed. Nu ik daarop terugkijk, merk ik dat ik daar toen best onzeker door werd.
Ook de manier waarop je over je kind praat, is van invloed.
Als mijn moeder met mijn tante belde, zei ze weleens hoe creatief ik was. Dit gaf mij een fijn gevoel. Ik denk dat ik daardoor meer leerde vertrouwen op wat ik kon.
3 tips om een positief zelfbeeld van je kind te ondersteunen
Je draagt bij aan een positief zelfbeeld door je kind aan te moedigen en liefde te geven. Dit kan als ouder in deze fase lastig zijn, omdat de relatie met je kind verandert. Je kind wordt zelfstandiger en focust zich misschien meer op vrienden. De onderstaande drie tips kunnen je helpen.
1. Laat elke dag merken dat je blij bent met je kind
Dit kun je doen met woorden. Bijvoorbeeld door een compliment te geven, of zeggen dat je van je kind houdt. Je kunt ook een knuffel geven. Of iets voor je kind doen. Bijvoorbeeld het favoriete eten van je kind te koken. Of samen een uitje plannen. Luister actief naar de verhalen van je kind en toon oprechte interesse in bezigheden, zorgen en gevoelens.
2. Moedig je kind aan om dingen uit te proberen
Het helpt als je kind nieuwe dingen probeert. Zo ontdekt je kind steeds meer wat het wel en niet leuk vindt, waar het goed in is en wat het kan. Dit is belangrijk voor een positief zelfbeeld. Stimuleer je kind bijvoorbeeld om een bijbaan te nemen, stage te lopen of een nieuwe hobby te starten.
Je kind probeert waarschijnlijk zelf ook al veel dingen uit in deze fase. Het hoort bij deze leeftijd om te experimenteren en risico's en grenzen op te zoeken.
3. Laat je kind fouten maken
Het is belangrijk voor je kind om fouten te maken. Of om dingen te doen die niet lukken. Hier leert je kind van. Bijvoorbeeld dat gedrag gevolgen heeft. Maar ook dat het leven gewoon doorgaat als je een fout maakt. Dit maakt je kind weerbaar, en dat is belangrijk voor het zelfbeeld.
Als ouder betekent het dat je soms dingen laat gebeuren, ook als je weet dat het waarschijnlijk fout gaat. En dat je voor je kind klaarstaat als het steun zoekt. Bijvoorbeeld door een knuffel te geven. En te luisteren in plaats van te zeggen: 'Ik had het nog zó gezegd...' Als iets niet lukt of fout gaat, probeer je dan te richten op wat je kind hiervan kan leren, in plaats van dat het fout is gegaan. Vraag bijvoorbeeld: 'Wat zou je een volgende keer anders willen doen?'
Mijn kind slaapt vaak door de wekker heen. Dus maak ik hem vaak wakker. Toen hij zich weer versliep voor een belangrijke sollicitatie, was ik er klaar mee. Ik heb hem niet wakker gemaakt. Hij kwam te laat en werd niet aangenomen. Maar bij de volgende sollicitatie was hij wel op tijd.
Richt je op het proces in plaats van het resultaat
Probeer als ouder het doorzettingsvermogen, de inspanning en de aanpak van je kind te benoemen. Zo leert je kind dat het kwaliteiten en intelligentie kan ontwikkelen door hard werken, oefenen en hulp van anderen. Bijvoorbeeld:
- 'Wat heb je hard gewerkt. Je hebt niet opgegeven, ook al was het moeilijk. Ik ben trots op je doorzettingsvermogen!'
- 'Je hebt echt goed nagedacht over hoe je dit moest aanpakken.'
- 'Het is oké dat het deze keer niet gelukt is. Wat heb je ervan geleerd voor de volgende keer?'
Een fase met twijfel en onzekerheid
Je kind wil in deze fase graag volwassen worden, iets van zichzelf maken en dingen ontdekken. Na het voortgezet onderwijs studeert je kind misschien door. Of het start met een baan. Je kind komt daardoor in andere situaties terecht, met andere mensen. Dit betekent een volgende fase van de identiteitsontwikkeling. Alle veranderingen en verwachtingen die bij deze fase horen, kunnen overweldigend zijn. Dat kan zorgen voor twijfel en onzekerheid.
Het hoort erbij dat je kind af en toe onzeker is of stress heeft. Maar merk je dat je kind meestal negatief over zichzelf denkt? Praat er dan over met anderen die jouw kind kennen. Bijvoorbeeld familie, vrienden, buren of docenten. Herkennen zij het? En waar denken zij dat het door komt? Als je kind langere tijd onzekerheid of stress voelt, kun je contact opnemen met je huisarts. Die denkt met je mee en helpt zoeken naar passende hulp.
Bronnen
- Van Doeselaar, L., A. Becht, T.A. Klimstra en W. Meeus (2018). A review and integration of three key components of identity development. European Psychologist, jaargang 23, nummer 4, p. 278–288.
- Branje, S. (2022). Adolescent identity development in context. Current Opinion in Psychology, jaargang 45, artikel 101286.
- Feldman, F. S., & E. Tompany (2020). Ontwikkelingspsychologie (8ste editie). Pearson.
Lees ook
-
Puber | sociaal-emotioneel | emoties in de puberteit
Puber | sociaal-emotioneel | emoties in de puberteitVoor wieOudersDe puberteit zorgt voor sterke emoties. Je kunt je kind op verschillende manieren helpen hiermee om te gaan.
-
Puber | Zelfbeeld: vergelijken met anderen
Puber | Zelfbeeld: vergelijken met anderenVoor wieOudersIn de puberteit gaan jongeren nadenken over wie ze zijn. Dit kan zorgen voor onzekerheid, maar ook voor inspiratie en nieuwe ervaringen.
-
Puber | Lichamelijke ontwikkeling: het lichaam verandert snel
Puber | Lichamelijke ontwikkeling: het lichaam verandert snelVoor wieOudersHoe ontwikkelen pubers zich lichamelijk? En wat kun je als ouder doen om je kind te ondersteunen?
-
Puber | Vriendschap: vrienden steeds belangrijker
Puber | Vriendschap: vrienden steeds belangrijkerVoor wieOudersWat vinden kinderen tussen 10 en 16 jaar belangrijk, wat is hun plek in het gezin en wat hebben ze nodig van jou als ouder?
Hulp of advies nodig?
Zoek je als ouder of opvoeder hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.