Ook maatregelen op scholen versoepeld

Op 25 februari vervalt het grootste deel van de coronamaatregelen. Dat kondigde minister Ernst Kuipers van VWS aan tijdens de persconferentie op 15 februari. Dit betekent dat ook op scholen de mondkapjesplicht en het advies om afstand te houden vervalt.

Het versoepelen van de coronamaatregelen gebeurt in drie stappen. Per direct vervalt het advies om thuis niet meer dan vier mensen op bezoek te krijgen. Ook het advies om zoveel mogelijk thuis te werken is versoepeld. De richtlijn is nu om maximaal de helft van de werktijd op kantoor te werken.

Vanaf 18 februari hoeven scholen de pauzes niet langer te spreiden en mogen leerlingen uit verschillende groepen weer samenwerken. Ook komt er een einde aan de looproutes binnen de school en mogen ouders en verzorgers weer naar binnen. Zij moeten tot 25 februari nog wel een mondkapje dragen en anderhalve meter afstand houden. Daarnaast geldt er in het mbo en hoger onderwijs vanaf 18 februari geen maximale groepsgrootte van 75 personen meer.

De horeca en de cultuursector mogen open blijven tot 01.00 uur en bezoekers hoeven daar geen mondkapje meer te dragen als er minder dan vijfhonderd mensen aanwezig zijn.

Loslaten maatregelen 

Op 25 februari worden bijna alle maatregelen losgelaten. Dan verdwijnt onder meer het coronatoegangsbewijs en de afstandsregel. Alleen op plekken waar meer dan vijfhonderd mensen zijn, moeten bezoekers een negatieve test laten zien. De horeca en de cultuursector mogen zelf hun sluitingstijden bepalen.

Ingewikkeld

'Het is hartstikke fijn dat er weer meer kan, maar voor sommige mensen is het ook best ingewikkeld', zegt Anita Kraak van het NJi. 'De maatregelen hebben lange tijd een soort houvast gegeven. Nu moet iedereen nog meer afwegingen zelf maken, bijvoorbeeld op het werk of tijdens familiebezoek. Niet iedereen zal hetzelfde denken over de risico's. Zo zal een deel van de mensen het misschien nog fijn vinden om soms een mondkapje te dragen of afstand te houden. Het is belangrijk om elkaars keuzes te respecteren, zoveel mogelijk samen passende oplossingen te vinden en elkaar de tijd en ruimte te geven om weer terug te veren. Houd daarbij vooral ook oog voor kwetsbare mensen; voor hen zijn de versoepelingen van de maatregelen extra spannend.'

Bron: Ministerie van OCW; Ministerie van JenV; Ministerie van VWS

Meer informatie

Bericht ministerie van OCW Bericht ministeries van JenV en VWS

Lees ook