Nieuwe website Richtlijnen Jeugdhulp en Jeugdbescherming
De website van de Richtlijnen Jeugdhulp en Jeugdbescherming is vernieuwd. Met de nieuwe opzet willen het Nederlands Jeugdinstituut en de beroepsverenigingen voor het jeugdveld professionals beter online ondersteunen.
Op de vernieuwde website staan de richtlijnen volledig online. Ook op een smartphone zijn de richtlijnen nu goed vindbaar en leesbaar. Verder is de zoekfunctie verbeterd en zijn aanbevelingen voor het handelen makkelijker te vinden. De nieuwe routekaarten geven een goed overzicht van waar een richtlijn over gaat.
De vernieuwde website speelt in op aanbevelingen uit een gebruikersonderzoek. De website wordt nog verder ontwikkeld. Om te bepalen welke aanpassingen nodig zijn, volgt eind dit jaar een online gebruikersonderzoek.
Passende hulp
Richtlijnen zijn een hulpmiddel bij de keuze voor passende hulp. Ze geven aanbevelingen op basis van wetenschappelijk onderzoek, praktijkkennis van professionals en ervaringskennis van ouders en kinderen.
De Richtlijnen Jeugdhulp en Jeugdbescherming zijn tot stand gekomen in een samenwerking van de beroepsverenigingen BPSW, NIP, NVO en het Nederlands Jeugdinstituut. De beroepsverenigingen zetten zich in voor de richtlijnen vanuit hun rol als kwaliteitsbewaker en als belangenbehartiger voor de beroepen in de jeugdsector. Zij autoriseren de richtlijnen, waardoor die gelden als vakinhoudelijke standaard voor de beroepsgroep. Het Nederlands Jeugdinstituut is als onafhankelijk kennispartner budgethouder van het richtlijnenprogramma en eindverantwoordelijk voor de uitvoering van het meerjarenplan.
Meer informatie
Lees ook
-
Werken met richtlijnen bij professionalisering
Werken met richtlijnen bij professionaliseringVoor wieProfessionalsEen richtlijn biedt houvast, aanwijzingen hoe te handelen in situaties en bepaald de standaard in het vakgebied.
-
Hoe werk je aan professionalisering in het jeugddomein?
Hoe werk je aan professionalisering in het jeugddomein?Jeugdprofessionals die blijven leren hebben meer kennis en vaardigheden om hun vak uit te oefenen. Maar hoe werk je hieraan?
-
Professionele autonomie: doordacht keuzes maken
Professionele autonomie: doordacht keuzes makenVoor wieProfessionalsAls jeugdprofessional heb je ruimte om zelf beslissingen te nemen: professionele autonomie. Hoe neem je deze ruimte en hoe werkt dat in de praktijk?
-
Hoe werk ik goed samen met jongeren en hun ouders?
Hoe werk ik goed samen met jongeren en hun ouders?Voor wieProfessionalsHulp waar het gezin helemaal achter staat, geeft het beste resultaat. Hoe zorg je dat je goed samenwerkt met kinderen en ouders?
Nieuwsbrief Jeugd
Wil je elke week een overzicht van ons nieuws voor en over het jeugdveld? Meld je aan voor onze gratis Nieuwsbrief Jeugd.
Pers
Ben je journalist? Dan kun je:
- je vraag stellen via pers [at] nji.nl (pers[at]nji[dot]nl)
- bellen met 030 - 23 06 349 (maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 17.00 uur)
- bellen met 06 - 25 66 07 57 (maandag tot en met donderdag tussen 8.30 en 17.00 uur)