Kwart van de jongvolwassenen is te zwaar

17 procent van kinderen en jongeren van 2 tot 25 jaar had in 2022 overgewicht. Vooral 18- tot 25-jarigen waren vaak te zwaar. Een kwart van hen had overgewicht, van wie 7 procent ernstig overgewicht, oftewel obesitas. Dat meldt het CBS.

Jongens en meisjes hebben ongeveer even vaak overgewicht. Jongeren met een Nederlandse herkomst hebben met 15 procent het minst vaak overgewicht. Bij jongeren met een herkomst buiten Europa komt overgewicht met 24 procent het vaakst voor.

Obesitas komt drie keer meer voor onder 2- tot 12-jarigen met ouders die maximaal een vmbo-opleiding hebben afgerond dan bij kinderen met ouders met een hbo- of universiteitsdiploma. Ook bij kinderen met een ouder met obesitas komt overgewicht vaker voor.

44 procent van de jongeren met overgewicht voldoet aan beweegrichtlijnen die zijn opgesteld door de Gezondheidsraad. Onder jongeren met obesitas is dit 40 procent. Jongeren van 12 tot 18 jaar met overgewicht voldoen met 29 procent het minst vaak aan de richtlijnen.

Obese samenleving

'De gezondheidsverschillen tussen mensen in lage en hoge sociaaleconomische posities worden steeds groter', zegt Martijn van Wietmarschen van het NJi. 'Het terugdringen van deze gezondheidsverschillen is complex. We leven in een obese samenleving die gericht is op veel en ongezond eten. Om dit te veranderen is er samenwerking nodig tussen overheden, scholen, lokale organisaties, het bedrijfsleven, eetgelegenheden, kinderen en ouders zelf.'

Volkoren brood

'Het is belangrijk voor kinderen dat zij opgroeien in een omgeving waar gezondheid een plek heeft. Vooral kinderen in kwetsbare wijken, waar de voorzieningen en toegang tot sport minder zijn, kampen met overgewicht. Maar er zijn oplossingen. Zo heeft de gemeente Amsterdam buurtmanagers ingezet om alle wijken fysiek en sociaal gezonder in te richten. Bijvoorbeeld door bakkers in de wijk voornamelijk volkoren brood te laten verkopen.'

Onderliggende problemen

Een andere manier van preventie is om niet alleen vanuit een medisch oogpunt te kijken naar kinderen met overgewicht, maar hen en hun ouders beter te ondersteunen. 'Hier werkt het landelijk programma Kind naar Gezonder Gewicht met steeds meer gemeenten aan mee. Dit programma helpt om onderliggende problemen aan te pakken, zoals armoede, mentale gezondheid en stress. Want als je als ouder in de stress zit over geld, kom je er niet aan toe om je kind meer te laten bewegen.'

Bron: CBS

Bericht CBS

Wil je elke week een overzicht van ons nieuws voor en over het jeugdveld? Meld je aan voor onze gratis Nieuwsbrief Jeugd.