Kabinet wil jeugd uit criminaliteit houden

Het kabinet trekt geld uit om kinderen en jongeren te behoeden voor de criminaliteit. Minister Dilan Yeşilgöz-Zegerius van Justitie en Veiligheid investeert jaarlijks 82 miljoen euro om het rekruteren van kinderen en jongeren door drugscriminelen te stoppen.

Het rekruteren van kinderen en jongeren door drugscriminelen begint soms al op de basisschool. Het begint klein, maar loopt vaak al snel uit de hand. Het kabinet constateert dat het voor kinderen en jongeren steeds lastiger wordt om de verleiding van drugscriminaliteit te weerstaan. Met de investering hoopt het kabinet te voorkomen dat kinderen en jongeren kiezen voor een criminele carrière.

Wijkgerichte aanpak

Het kabinet heeft vijftien gemeenten gevraagd om plannen uit te werken voor wijken waar de risico's het grootst zijn dat jongeren doorgroeien in een criminele carrière. Het gaat om Amsterdam, Arnhem, Breda, Den Haag, Eindhoven, Groningen, Heerlen, Leeuwarden, Lelystad, Nieuwegein, Rotterdam, Schiedam, Tilburg, Utrecht en Zaanstad. Op basis van hun plannen verdeelt het kabinet de 82 miljoen onder de gemeenten. Later in 2022 komen meer gemeenten in aanmerking.

Netwerk om jongeren heen

'Om te voorkomen dat jongeren in de criminaliteit belanden, is het belangrijk dat jongeren toekomstperspectief geboden wordt', zegt Mike Loef van het Nederlands Jeugdinstituut. 'Het bredere netwerk rondom jongeren kan hierbij helpen en ervoor zorgen dat jongeren niet afglijden richting de criminaliteit. Denk aan docenten, sportcoaches en jongerenwerkers. Door samen te werken, kunnen zij signalen vroegtijdig oppakken en jongeren laagdrempelige ondersteuning bieden. Tegelijkertijd is het ook belangrijk dat ouders nadrukkelijk worden betrokken. Mijn oproep is om ouders hierin de handvatten en de ondersteuning te geven die ze nodig hebben.'

Bron: Ministerie van Justitie en Veiligheid

Meer informatie

Bericht ministerie van Justitie en VeiligheidKamerbrief over aanpak georganiseerde criminaliteit op hoofdlijnen