Jongerenpanel Mentale Gezondheid gestart

Het Jongerenpanel Mentale Gezondheid is officieel van start gegaan. Het panel gaat zich bezighouden met de vraag: hoe zorgen we ervoor dat jongeren mentaal gezond blijven en zich fijn voelen? De jongeren doen dit in overleg met de NJR, beleidsmakers, onderzoekers en het ministerie van VWS.

In het jongerenpanel zitten twintig jongeren tussen 17 en 25 jaar die affiniteit hebben met het thema mentale gezondheid. Het doel is dat zij meedenken over preventiebeleid om de mentale gezondheid van de Nederlandse jeugd te verbeteren. Tegelijkertijd worden zij met trainingen begeleid in hun eigen ontwikkeling.

In een eerste brainstormsessie samen met staatssecretaris Maarten van Ooijen (VWS) hebben de jongeren onder meer gesproken over de prestatiedruk in de samenleving en aandacht voor mentale gezondheid en zelfontwikkeling op school. Ook het wegnemen van stigma's en taboes rondom mentale gezondheidsproblemen was een gespreksonderwerp.

Martijn Drost van het Nederlands Jeugdinstituut is blij met de komst van het jongerenpanel. 'Want beleid dat gaat óver jongeren moet altijd opgesteld worden in samenwerking mét jongeren. Zij kennen de uitdagingen die zij dagelijks tegenkomen immers het best. Het is dus belangrijk om hen te betrekken bij beleid dat over hen gaat. Het laat bovendien zien dat hun mening er echt toe doet.'

Bron: Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS)

Bericht VWS

Lees ook