Het is leuk om online te zijn. Maar je kunt ook problemen krijgen. Bijvoorbeeld als iemand boos op je is. Je kunt ook spijt hebben van een foto die je hebt verstuurd. Of misschien worden er wel dingen van je gevraagd die je niet wilt doen. Wat kun je dan doen?
Over je problemen praten, klinkt heel makkelijk. Het daadwerkelijk doen kan heel moeilijk zijn. Toch is het vaak beter om te praten dan problemen voor jezelf te houden. Het helpt om er met iemand over te praten. Soms zijn oplossingen best simpel, maar zie je ze zelf even niet meer.
Probeer erover te praten
Praat met iemand die je vertrouwt. Bijvoorbeeld je mentor, vrienden of een ouder. Samen kunnen jullie een oplossing zoeken. Op een NOS-filmpje op YouTube vertelt Anna hoe zij het heeft aangepakt.
'Mijn ouders snappen het toch niet'
Het kan zijn dat je dit denkt. Dat is begrijpelijk. Toch is het goed om te praten met je ouders, je leraar of mentor als je online problemen ervaart. Ze kunnen je helpen. Zij hadden misschien geen online problemen toen ze zo oud waren als jij. Hun problemen waren misschien niet online. Maar ze kunnen wel meedenken. De adviezen die ze geven, kun je proberen uit te voeren.
Wanneer schakel je professionele hulp in?
Hoe vervelend sommige problemen ook zijn, je bent nooit alleen. Soms is het te moeilijk om een online problemen op te lossen. Je kunt dan ook bij verschillende organisaties terecht. Hieronder staan enkele organisaties die je goed kunnen helpen.
- De Kindertelefoon
Voor kinderen tussen 8 en 18 jaar.
Bereikbaar via: 0800-0432 en chat.
Openingstijden: Elke dag van 11.00 uur tot 21.00 uur.
- Alles oké? Supportlijn
Voor jongeren tussen 18 en 24 jaar.
Bereikbaar via: 0800-0450 en chat.
Openingstijden: Elke dag van 14.00 uur tot 22.00 uur. -
Helpwanted
Voor als je te maken hebt gehad met online grensoverschrijdend gedrag.
Voor jongeren die jonger zijn dan 26 jaar.
Bereikbaar via 020 - 261 52 75 of de chat.
Openingstijden: Maandag tot en met vrijdag tussen 07.00 en 23.00 uur, zaterdag en zondag van 11.00 tot 19.00 uur. -
Meldknop.nl
Voor als er online iets vervelend is gebeurd.
Bereikbaar via de website.
Lees ook
-
Hoe praat ik thuis over de regels rond media?
Hoe praat ik thuis over de regels rond media?Voor wieJongerenWat kun je doen als je het niet eens bent met je ouders over je mediagebruik? Op deze pagina geven we tips.
-
Wat kan ik doen tegen online pesten?
Wat kan ik doen tegen online pesten?Voor wieJongerenMisschien word je online gepest. Of misschien ken je iemand die online wordt gepest. Op deze pagina lees je wat je kunt doen.
-
Hoe houd ik mijn schermtijd in de hand?
Hoe houd ik mijn schermtijd in de hand?Voor wieJongerenHet is belangrijk om schermtijd in de hand te houden. Bewust mediagebruik en een normaal dagritme helpen om problemen te voorkomen.
-
Ik word onzeker door sociale media. Wat kan ik doen?
Ik word onzeker door sociale media. Wat kan ik doen?Voor wieJongerenSociale media kunnen ervoor zorgen dat je je onzeker voelt. Het is belangrijk om te weten dat wat je op sociale media ziet, niet de werkelijkheid is.
Hulp of advies nodig?
Zoek je als jongere hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.