Ik heb problemen online, wie kan mij helpen?

Het is leuk en makkelijk om online te zijn. Maar je kunt af en toe ook problemen hebben. Bijvoorbeeld met iemand die boos op je is omdat hij je verkeerd hebt begrepen. Je kunt ook spijt hebben van een foto die je hebt gedeeld. Of misschien worden er wel dingen van je gevraagd die je niet wilt doen. Wees alert en praat erover als je een probleem hebt. Maar met wie? 

Over je problemen praten, klinkt heel makkelijk. Het daadwerkelijk doen kan heel moeilijk zijn. Toch is het vaak beter om te praten dan problemen voor jezelf te houden. Het helpt om er met iemand over te praten. Soms zijn oplossingen best simpel, maar zie je ze zelf even niet meer.

Maar met wie kun je praten?

Met iemand die je vertrouwt. Dat kunnen je ouders zijn, maar ook een leraar, een oom, tante of één van je vrienden. Iemand die je vertrouwt, staat altijd voor je klaar. Als iemand naar je toekomt met een probleem, kun je praten met die persoon of je kunt voorstellen om naar een ouder of vertrouwenspersoon te gaan om verder hulp te zoeken.

'Mijn ouders snappen het toch niet'

Het is waarschijnlijk je eerste gedachte. Dat is begrijpelijk, want voor jouw gevoel hebben je ouders Facebook en Instagram net ontdekt. Toch is het goed om te praten met je ouders, je leraar of mentor als je online problemen ervaart . Volwassenen hebben al veel meegemaakt en kunnen je helpen doordat ze vroeger ook hebben meegemaakt wat jij nu meemaakt. Wat nu online gebeurt, gebeurde vroeger ook. Alleen niet op het internet. Die lessen zijn vaak heel nuttig om te krijgen. Doe er je voordeel mee.

Wanneer schakel je professionele hulp in?

Soms kom je voor problemen te staan die om professionele hulp vragen, bijvoorbeeld wanneer een nepprofiel of seksueel getinte afbeelding niet verwijderd wordt of kan worden. In dit geval kun je hulp vragen bij Helpwanted.nl of naar de politie gaan. Hieronder staan enkele organisaties waarmee je kunt praten.

Organisaties om mee te praten

Hoe vervelend sommige problemen ook zijn, je bent nooit alleen. Hieronder staan enkele organisatie waarmee je kunt praten die je goed kunnen helpen.

 • De Kindertelefoon
  Voor kinderen tussen 8 en 18 jaar.
  Bereikbaar via: 0800-0432 en chat.
  Openingstijden: Elke dag van 11.00 uur tot 21.00 uur.
   
 • Alles oké? Supportlijn
  Voor jongeren tussen 18 en 24 jaar.
  Bereikbaar via: 0800-0450 en chat.
  Openingstijden: Elke dag van 14.00 uur tot 22.00 uur.
   
 • 113 Zelfmoordpreventie
  Denk je eraan om jezelf pijn te doen? Neem contact op met 113.
  Voor iedereen.
  Bereikbaar via: 0800-0113, of chat met vrijwilligers.
  Openingstijden: 24 uur per dag.

Meer over mediaopvoeding

Weten welke informatie we hebben voor jongeren, ouders en professionals?

Bekijk het overzicht

Peter Nikken