Hoe houd ik mijn schermtijd in de hand?

Het is belangrijk om schermtijd in de hand te houden, want je moet ook nog andere dingen doen. Huiswerk maken bijvoorbeeld en sporten. Bewust mediagebruik en een normaal dagritme helpen om problemen te voorkomen. 

Zorg voor tijd zónder beeldscherm!

Uit onderzoek blijkt dat je geen twee dingen tegelijk kunt doen. Afleiding zorgt ervoor dat je:

  • meer fouten maakt.
  • langer over je werk doet.
  • eerder moe wordt.

Zorg dus voor tijd zonder je beeldscherm. Maak bijvoorbeeld eerst je huiswerk, terwijl je telefoon uit staat. En zet 's ook nachts je telefoon uit. Zo word je 's nachts niet wakker door je telefoon en ben je 's ochtends fitter. Ook voorkom je dan dat je 's nachts even op je telefoon kijkt als je toch wakker wordt.

Ga bewust om met je telefoon of tablet

Als je bewust omgaat met je schermtijd, merk je eerder hoeveel tijd je eraan kwijt bent. Het kan helpen om je meldingen uit te zetten voor sommige apps. Zo word je niet steeds gestoord of verleid om je telefoon te pakken. Je kunt ook apps gebruiken die bijhouden hoeveel tijd je aan een app besteedt. Ook kun je een app installeren die na een bepaalde tijd bepaalde functionaliteiten van je telefoon uitschakelt.

Reserveer een vaste tijd voor je sociale media

Via sociale media kun je makkelijk contact leggen met vrienden. Maar je kunt ook te veel bezig zijn met je telefoon. Het kan bijvoorbeeld andere dingen in de weg gaan zitten. Niks is vervelender dan eten met vrienden die constant op hun telefoon kijken. Of wanneer iemand middenin een gesprek ineens de telefoon pakt om een binnenkomend appje te bekijken. Als je merkt dat je telefoon je erg afleidt, dan kunnen regels handig zijn. Kies bijvoorbeeld drie momenten uit op een dag waarop je je sociale media mag checken. Dat geeft structuur!

Voorkom problemen. Praat erover!

Klagen mensen om je heen regelmatig dat je teveel met je telefoon bezig bent? En heb je zelf al geprobeerd om je gedrag te veranderen, maar lukte dat niet? Dan is het tijd om te vragen om hulp. Blijf er niet mee rondlopen: praat erover met je ouders of met iemand anders die je vertrouwt.

Zoek je als jongere hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.

Hulp en advies voor jongeren