Ik word onzeker door sociale media. Wat kan ik doen?

Sociale media kunnen leuk zijn. Maar ze kunnen er ook voor zorgen dat je je onzeker voelt. Dat is normaal. Iedereen is wel eens onzeker. Het is belangrijk om te weten dat wat je op sociale media ziet, niet de werkelijkheid is. Mensen posten alleen wat ze willen dat anderen van ze zien.

Het is normaal om soms onzeker te zijn

Je merkt vast dat je je goed voelt als je veel likes en positieve reacties krijgt. Als dit niet gebeurt, dan kun je teleurgesteld zijn of je onzeker voelen. Dat is niet gek. Je kunt je ook buitengesloten voelen als je merkt dat je vrienden iets aan het doen zijn waarvoor jij niet bent uitgenodigd. Of misschien ben je wel bang dat je iets mist als je niet online bent. Probeer daarover te praten met je vrienden. Of met iemand anders die je vertrouwt.

Niemand is perfect

De meeste mensen die je volgt, delen vaak alleen maar positieve en leuke dingen. Ze laten alleen hun hoogtepunten zien. De mensen die je volgt lijken soms het perfecte leven te hebben, maar het is niet de goede weergave van de werkelijkheid.

Misschien probeer je wel aan dat perfecte plaatje te voldoen. Bijvoorbeeld door je anders te gaan gedragen. Sommige jongeren posten erg onrealistische foto's van zichzelf omdat ze 'erbij' willen horen. Daardoor kun je je alsnog onzeker voelen. Maar niemand is perfect. Iedereen heeft wel eens gevoelens van onzekerheid.

Wil je meer lezen? Lees de tips van de GGD over het omgaan met onzekerheid door sociale media.

Lees ook

Zoek je als jongere hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.

Hulp en advies voor jongeren