In Amsterdam studeren ongeveer 28.000 mbo-studenten. De gemeente vindt het belangrijk dat deze grote groep jongeren hun stem kan laten horen. Om die reden is de gemeente gestart met een mbo-denktank.
De mbo-denktank adviseert verschillende gemeentelijke afdelingen een schooljaar lang op onderwerpen die hen aangaan. De studenten krijgen een vaste plek aan de beleidstafel en praten met beleidsmakers en wethouders over onderwerpen die hun leven beïnvloeden en mogelijke oplossingen ervoor.
Wat werkt?
De mbo-denktank komt elke twee weken bijeen. De vraagstukken waarop de mbo-denktank adviseren komen van gemeentelijke afdelingen. De gemeente probeert altijd te kijken dat er ook echt iets gedaan kan worden met het advies. En dat het vraagstuk aansluit bij de belevingswereld van de studenten. Als onderdeel van het traject ontvangen de studenten ook trainingen zoals effectief communiceren, presenteren en lobbyen.
Lees ook
-
Jongerenraden bij gemeenten
Jongerenraden bij gemeentenVoor wieBeleidsmakersVeel gemeenten hebben een jongerenraad, ook wel jeugdraad genoemd. Die komt op voor de belangen van jongeren in de gemeente.
-
Voorbeelden van jongerenparticipatie bij gemeenten
Voorbeelden van jongerenparticipatie bij gemeentenVoor wieBeleidsmakersBen je benieuwd hoe gemeenten jongeren betrekken bij hun beleid? Laat je inspireren door voorbeelden van gemeenten die daar ervaring mee hebben.
-
'Mijn tip aan jongeren: leg contact met een belangrijke ambtenaar'
'Mijn tip aan jongeren: leg contact met een belangrijke ambtenaar'Voor wieBeleidsmakersDe jongerenraad in Barneveld is stevig verankerd in de gemeente. Voorzitter Sven Likkel vertelt wat dat oplevert voor de gemeente en jongeren.
-
‘We willen het vooral leuk maken voor jongeren’
‘We willen het vooral leuk maken voor jongeren’Voor wieBeleidsmakersNoah Terpstra en Dennis Nijzing van de gemeente Apeldoorn delen de succesfactoren van de Apeldoornse jongerenraad.