Wat als ik zelf niet goed in mijn vel zit?

Door storend gedrag van je kind dat niet overgaat of erger wordt kun je als ouder ook niet goed in je vel komen te zitten. Je voelt je bijvoorbeeld machteloos. Of je vraagt je af of je wel op een goede manier omgaat met het gedrag van je kind. Dan is het extra belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. En hulp te zoeken als je echt niet meer weet wat je met je kind aan moet.

Omgaan met spanning

Tips om je bij spanning beter te voelen zijn:

  • Maak tijd voor jezelf en zoek ontspanning. Maak bijvoorbeeld goede afspraken met je partner of schakel hulp in van je omgeving.
  • Praat erover met anderen. Bijvoorbeeld met een vriend of vriendin, een ouder of een goede buur. Het lucht vaak enorm op om je verhaal kwijt te kunnen. En wie weet krijg je goede tips.
  • Bewegen kan helpen tegen stress. Een rondje wandelen of fietsen kan helpen je hoofd wat leger te maken. Yoga of meditatie ook.
  • Heb aandacht voor positieve dingen. Elke dag heeft iets moois. Bijvoorbeeld lekker weer, een goed gesprek of geen file op weg naar huis.

Op de website Mentaalvitaal.nl vind je veel tips voor hoe je als volwassene kunt omgaan met spanning én hoe je kunt werken aan je mentale fitheid.

Hulp zoeken

Helpen alle tips niet genoeg? Zoek dan hulp, zeker als je merkt dat er thuis steeds vaker ruzie is of dat je minder goed slaapt. Hulp zoeken is helemaal niet gek en niets om je voor te schamen. Je kunt bijvoorbeeld terecht bij het wijkteam of je huisarts. Samen kijken jullie wat er nodig is om je weer beter te voelen.

Zoek je als ouder of opvoeder hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.

Hulp en advies voor ouders