Ervaringskennis inzetten als ervaringsdeskundige

Je wilt jouw ervaringskennis inzetten. Maar wat kun je ermee doen? En hoe word je een ervaringsdeskundige? Dat en meer lees je hieronder.

Wat kan ik doen met mijn ervaringskennis?

Je kunt een andere jongere ondersteunen als maatje. Bijvoorbeeld door naar hem of haar te luisteren, vragen te beantwoorden of te vertellen hoe jij met de situatie omging. Je kunt een jongere ook helpen met het maken van een eigen toekomstplan. En door het delen van jouw ervaring kun je de ander helpen hierover te praten. Zo help je vooroordelen en taboes te doorbreken. Bijvoorbeeld vooroordelen over psychische problemen of jeugdhulp. 

Met jouw ervaringskennis kun je ook advies geven aan hulpverleners, organisaties of gemeenten. Dit helpt hen om het beleid of de hulp beter te laten aansluiten bij wat jongeren nodig hebben. Je kunt ook gastlessen geven over jouw ervaringen.

Wanneer ben ik er klaar voor om mijn ervaringskennis in te zetten?

Het is belangrijk dat jouw ervaringen een plek hebben gekregen. En dat je het aankunt om je ervaringskennis in te zetten. Want alleen dan kun je een ander ook echt helpen. Probeer eens met iemand die je nog niet lang kent te praten over wat jij hebt meegemaakt. Als dit je geen overload aan emoties geeft, bijvoorbeeld verdriet of boosheid, dan kun je er goed over praten en dus anderen helpen. Weet je niet zeker of je er klaar voor bent? Bespreek het dan eens met je ouders of begeleider.  

Ervaringsdeskundigen hebben ervaring met problemen. Deze problemen staan ver genoeg van de ervaringsdeskundige af zodat deze er mee kan werken zonder emotioneel te betrokken te zijn.

Hoe word ik een ervaringsdeskundige?

Over de route van ervaringskennis naar ervaringsdeskundige maakte ExpEx een animatievideo:

Videobeschrijving

Wat is ervaringsdeskundigheid en hoe word je ervaringsdeskundige? In deze animatievideo laten we zien welke route Experienced Experts bewandelen, om van hun ervaring kennis te maken en te leren dit deskundig in te zetten. Om samen de jeugdhulp te verbeteren.

Het vraagt best wat vaardigheden om je ervaringskennis goed in te zetten. Daarom hebben veel ervaringsdeskundigen een training gevolgd. Je leert dan hoe je jouw ervaringen kunt gebruiken om anderen te helpen. Je krijgt een certificaat als je de training hebt gedaan. Het volgen van een training is niet verplicht om je ervaringskennis in te zetten. Je kunt het ook leren door te doen.

Voor meer informatie over ervaringsdeskundigheid en trainingen kun je terecht op ExpEx.nl. ExpEx geeft trainingen op veel plekken in Nederland aan jongeren met ervaring in de jeugdhulp.

Wil je een mbo- of hbo-opleiding volgen om als ervaringsdeskundige te werken? Dat kan ook. Op die manier doe je professionele kennis op, leer je vaardigheden als hulpverlener en krijg je een diploma.

Wie kan ik helpen als ervaringsdeskundige?

Als ervaringsdeskundige kun jij jongeren helpen die te maken hebben met jeugdhulp. Ook kun je jouw ervaringskennis en ideeën over jeugdhulp delen met organisaties en gemeenten. Op verschillende plekken en niveaus kun jij er met jouw kennis aan bijdragen dat jeugdhulp, gemeentelijk jeugdbeleid of andere ideeën en oplossingen voor jongeren beter aansluiten bij wat jongeren daadwerkelijk nodig hebben.

Ondersteuning van een ervaringsdeskundige

Ben jij juist op zoek naar de ondersteuning van een ervaringsdeskundige jongere? Vraag dan eens aan je begeleider wat de mogelijkheden zijn. Steeds meer jeugdhulporganisaties werken met ervaringsdeskundigen die een maatje zijn voor andere jongeren.

Werkt de organisatie waar jij hulp van krijgt nog niet met ervaringsdeskundigen? Of zijn deze er wel, maar is er nog geen maatje die goed matcht met jou? Probeer dan uit te leggen aan je begeleider wat je fijn zou vinden aan een ervaringsdeskundige als maatje. Mogelijk helpt het al als jouw begeleider iets anders of beter kan doen tijdens jullie gesprekken.

Online magazine VER_haal

Zoek je als jongere hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.

Hulp en advies voor jongeren