Ervaringskennis inzetten

Je wilt jouw ervaringskennis inzetten. Maar wat kun je ermee doen? En hoe word je een ervaringsdeskundige jongere? Dat en meer lees je hieronder.

Wat kan ik doen met mijn ervaringskennis?

Je kunt een andere jongere ondersteunen als maatje. Bijvoorbeeld door naar hem of haar te luisteren, vragen te beantwoorden of te vertellen hoe jij met de situatie omging. Je kunt een jongere ook helpen met het maken van een eigen toekomstplan. En door het delen van jouw ervaring kun je de ander helpen hierover te praten. Zo help je vooroordelen en taboes te doorbreken. Bijvoorbeeld vooroordelen over psychische problemen of jeugdhulp. 

Met jouw ervaringskennis kun je ook advies geven aan hulpverleners, organisaties of gemeenten. Dit helpt hen om het beleid of de hulp beter te laten aansluiten bij wat jongeren nodig hebben. Je kunt ook gastlessen geven over jouw ervaringskennis.

Hoe weet ik dat ik er klaar voor ben om mijn ervaringskennis in te zetten?

Het is belangrijk dat jouw eigen ervaringen een plek hebben gekregen. En dat je het aankunt om je ervaringskennis in te zetten. Want alleen dan kun je een ander ook echt helpen. Probeer eens met iemand die je nog niet lang kent te praten over wat jij hebt meegemaakt. Als dit je geen overload aan emoties geeft, bijvoorbeeld verdriet of boosheid, kun je er goed over praten en dus anderen helpen. Weet je niet zeker of je er klaar voor bent? Bespreek het dan eens met je ouders of begeleider.  

Ervaringsdeskundigen hebben ervaring met problemen. Deze problemen staan ver genoeg van de ervaringsdeskundige af zodat deze er mee kan werken zonder emotioneel te betrokken te zijn.

Hoe word ik een ervaringsdeskundige?

Het vraagt best wat vaardigheden om je ervaringskennis goed in te zetten. Daarom hebben veel ervaringsdeskundige jongeren een training gevolgd. Je leert dan vaardigheden hoe je jouw ervaringen kunt gebruiken om anderen te helpen. Je krijgt een certificaat als je de training hebt gedaan. Maar een training is niet verplicht om je ervaringskennis in te zetten. Je kunt het ook leren door te doen.

Benieuwd waar je terecht kunt voor een training of meer informatie over een ervaringsdeskundige worden? Kijk eens op de website van ExpEx. ExpEx geeft trainingen op veel plekken in Nederland aan jongeren met ervaring in de jeugdhulp.

Wil je een mbo- of hbo-opleiding gaan doen om er je werk van te maken? Dat kan ook. Dan doe je professionele kennis op, leer je vaardigheden en krijg je een diploma.

Wie kan ik helpen als ervaringsdeskundige?

Je kunt jouw ervaringskennis inzetten om jongeren te helpen die bijvoorbeeld te maken hebben met jeugdhulp. Je kunt jouw ervaringskennis en ideeën over jeugdhulp ook delen met organisaties of gemeenten.  Op verschillende plekken en niveaus kun jij er met jouw kennis aan bijdragen dat jeugdhulp, gemeentelijk jeugdbeleid of andere ideeën en oplossingen beter aansluiten bij wat jongeren nodig hebben.

Ondersteuning van een ervaringsdeskundige

Ben jij juist op zoek naar de ondersteuning van een ervaringsdeskundige jongere? Vraag dan eens aan je begeleider wat de mogelijkheden zijn. Steeds meer jeugdhulporganisaties hebben ervaringsdeskundige jongeren die een maatje zijn voor andere jongeren.

Het kan natuurlijk zo zijn dat in de organisatie waar jij hulp van krijgt nog geen ervaringsdeskundige jongeren zijn. Of misschien zijn deze er, maar is er nog geen maatje die goed matcht met jou. Probeer uit te leggen aan je begeleider wat je fijn zou vinden aan een ervaringsdeskundige jongere als maatje. Mogelijk helpt het al als jouw begeleider iets anders of beter kan doen tijdens jullie gesprekken.

Lees ook

Nikki Udo

Nikki Udo, MSc

projectmedewerker