Ervaringskennis inzetten als ervaringsdeskundige

Je wilt jouw ervaringskennis inzetten. Maar wat kun je ermee doen? En hoe word je een ervaringsdeskundige? 

Wat kan ik doen met mijn ervaringskennis?

Als je veel hebt meegemaakt en hierover veel weet, dan kun je anderen helpen. Bijvoorbeeld door een andere jongere te ondersteunen als maatje. Dat kan betekenen dat je naar diegene luistert, vragen beantwoordt of vertelt hoe jij met moeilijke dingen omging. Je kunt een jongere ook helpen met het maken van plannen voor de toekomst. En door te vertellen wat jij hebt meegemaakt kun je de ander helpen hierover te praten. Zo help je vooroordelen en taboes te doorbreken. Bijvoorbeeld over psychische problemen of jeugdhulp. 

Met jouw ervaringskennis kun je ook advies geven aan hulpverleners, organisaties of gemeenten. Ze willen graag weten wat jongeren nodig hebben, zodat ze hun werk beter kunnen doen. Je kunt ook gastlessen geven over jouw ervaringen.

Wanneer ben ik er klaar voor om mijn ervaringskennis in te zetten?

Het is belangrijk dat je al je ervaringen goed begrijpt. En dat je er klaar voor bent om je ervaringskennis in te zetten. Want alleen dan kun je een ander ook echt helpen. Probeer eens met iemand die je nog niet lang kent te praten over wat jij hebt meegemaakt. Als dit je geen grote emoties geeft, bijvoorbeeld verdriet of boosheid, dan kun je er goed over praten en dus anderen helpen. Weet je niet zeker of je er klaar voor bent? Bespreek het dan eens met een ouder of begeleider.  

Ervaringsdeskundigen hebben ervaring met problemen. Deze problemen staan ver genoeg van de ervaringsdeskundige af zodat deze er mee kan werken zonder emotioneel te betrokken te zijn.

Hoe word ik een ervaringsdeskundige?

Over de route van ervaringskennis naar ervaringsdeskundige maakte ExpEx een animatievideo:

Videobeschrijving

Wat is ervaringsdeskundigheid en hoe word je ervaringsdeskundige? In deze animatievideo laten we zien welke route Experienced Experts bewandelen, om van hun ervaring kennis te maken en te leren dit deskundig in te zetten. Om samen de jeugdhulp te verbeteren.

Het is best moeilijk om je ervaringskennis goed in te zetten. Daarom hebben veel ervaringsdeskundigen een training gevolgd. Je leert dan hoe je jouw ervaringen kunt gebruiken om anderen te helpen. Je krijgt een certificaat als je de training hebt gedaan. Het volgen van een training is niet verplicht om je ervaringskennis in te zetten. Je kunt het ook leren door te doen.

Voor meer informatie over ervaringsdeskundigheid en trainingen kun je terecht op ExpEx.nl. ExpEx geeft trainingen op veel plekken in Nederland aan jongeren met ervaring in de jeugdhulp.

Wil je een mbo- of hbo-opleiding volgen om als ervaringsdeskundige te werken? Dat kan ook. Op die manier doe je professionele kennis op, leer je wat je allemaal moet kunnen als hulpverlener en krijg je een diploma.

Wie kan ik helpen als ervaringsdeskundige?

Als ervaringsdeskundige kun jij jongeren helpen die te maken hebben met jeugdhulp. Ook kun je jouw ervaringskennis en ideeën over jeugdhulp delen met organisaties en gemeenten. Op verschillende plekken en niveaus kun jij er met jouw kennis aan bijdragen dat jeugdhulp, beleid of andere ideeën en oplossingen voor jongeren beter passen bij wat zij echt nodig hebben.

Ondersteuning van een ervaringsdeskundige

Ben jij juist op zoek naar de ondersteuning van een ervaringsdeskundige jongere? Vraag dan eens aan je begeleider wat de mogelijkheden zijn. Steeds meer jeugdhulporganisaties werken met ervaringsdeskundigen die een maatje zijn voor andere jongeren.

Werkt de organisatie waar jij hulp van krijgt nog niet met ervaringsdeskundigen? Of zijn deze er wel, maar is er nog niemand gevonden die goed bij jou past? Probeer dan uit te leggen aan je begeleider wat je fijn zou vinden aan een ervaringsdeskundige als maatje. Misschien kan jouw begeleider al iets anders of beter doen tijdens jullie gesprekken om je te helpen.

Online magazine VER_haal

Zoek je als jongere hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.

Hulp en advies voor jongeren