Een ervaringsdeskundige voor mij of mijn kind?

Wanneer je kind jeugdhulp krijgt, is dat als ouder niet altijd makkelijk. Het kan dan fijn zijn om contact te hebben met een ervaringsdeskundige ouder. Ook voor je kind kan het ondersteunend zijn om contact te hebben met een ervaringsdeskundige jongere. Maar wat heb je er precies aan? Dat lees je hier.

Wanneer kan ik of mijn kind een beroep doen op een ervaringsdeskundige?

Vraag aan de hulpverlener of zij in de organisatie met ervaringsdeskundige jongeren of ouders werken. Steeds meer jeugdhulporganisaties zetten ervaringsdeskundige jongeren in. Maar nog niet overal. Bespreek ook waarom een ervaringsdeskundige fijn zou zijn. Onthoud dat het tijd kost om een ervaringsdeskundige te vinden die een goede match is. Dat is belangrijk bij het vinden van de juiste ervaringsdeskundige.

Jongeren voor wie ik maatje ben, zeggen vaak: 'Ik hoef jou niks uit te leggen, je weet het al'.

Wat kan het mij of mijn kind opleveren?  

Ervaringsdeskundigen weten hoe het is om een soortgelijke situatie mee te maken zoals die van jou. Om die reden kunnen zij zich goed inleven en snappen ze wat je doormaakt. Bijvoorbeeld hoe het is als je kind in een instelling verblijft en welke invloed dat heeft op het kind en het gezin. Het kan fijn zijn om te praten met iemand die weet wat je meemaakt. Bovendien kunnen zij vanuit hun ervaring helpen om jou wegwijs te maken in 'de wereld van de jeugdhulp'.

Ook voor jongeren in de jeugdhulp kan een ervaringsdeskundig maatje ondersteunend zijn. Een jongere kan sparren met een ervaringsdeskundige of hem vragen stellen. Zo kan de ervaringsdeskundige een voorbeeld zijn en inspireren. Want als het de ervaringsdeskundige is gelukt, waarom zou het jouw kind dan niet lukken?

De ondersteuning van een ervaringsdeskundige helpt soms ook om meer vertrouwen te krijgen in de professionals en hulpverleners in de jeugdhulp.

Wat ik miste binnen mijn traject? Het gevoel dat iemand me oprecht begreep en het niet allemaal uit een boekje leerde.

Ik kan nu anderen de hoop geven die ik zelf ooit kwijt was.

Lees de verhalen van deze ervaringsdeskundige jongeren op de website van ExpEx.

Hoe regel ik een ervaringsdeskundige voor mijn kind?

Vraag je hulpverlener wat de mogelijkheden zijn. Want steeds meer jeugdhulporganisaties hebben ervaringsdeskundige jongeren die een maatje zijn voor andere jongeren. Misschien zijn er in de organisatie waar jouw kind hulp krijgt nog geen ervaringsdeskundige jongeren. Of is er nog geen maatje die goed matcht. Probeer dan uit te leggen aan de begeleider of hulpverlener wat jij of je kind fijn zou vinden aan een ervaringsdeskundige jongere als maatje. Misschien kan jouw begeleider iets anders of beter doen in gesprekken met jouw kind. En helpt dat al.

Kost contact met een ervaringsdeskundige geld?

Nee. Vaak werken jongeren of ouders als vrijwilliger bij een jeugdhulporganisatie. Het kost jou of je kind geen geld.

Zoek je als ouder of opvoeder hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.

Hulp en advies voor ouders