Geldzorgen, stress en het gezin

Geldzorgen geven jou en je gezin veel stress. Dat is niet gek, want als ouder heb je veel aan je hoofd. Je maakt je zorgen over de toekomst. Hoe zorg je ervoor dat je kind daar zo weinig mogelijk van merkt?

Zorg goed voor jezelf

Je kunt meer hebben als je gezond bent en goed eet, slaapt, beweegt en ontspant. Dat is extra moeilijk als je geldzorgen hebt. Maar steun, afleiding en ontspanning helpen echt. Ook bij het opvoeden.

Het kan dat je ondanks alle goede zorgen voor jezelf je toch een keer boos wordt. Probeer het dan goed op te lossen:

 • Praat erover met je gezin en zoek steun bij familie en vrienden.
 • Leg uit dat de spanningen bij jou soms wat hoog oplopen.
 • Bied je excuses aan als dat nodig is.
 • Maak het weer goed. Knuffel, klets en lach samen en wees lief voor jezelf en elkaar.

Daarna kun je op een rustig moment een plan maken om zo'n uitbarsting een volgende keer te voorkomen of minder heftig te maken. Spreek met elkaar af dat jullie proberen begrip voor elkaar te hebben, ook als iemand boos wordt. Zeg dan bijvoorbeeld: 'Volgens mij wordt het je even te veel. Zullen we een time-out doen?'

Praat erover met je kind

Het kan dat je je schaamt voor armoede. Dat gebeurt ook bij kinderen en jongeren. Maak geldzorgen daarom in je gezin bespreekbaar. Laat zien dat je je er niet voor hoeft te schamen of te verbergen:

 • Wees eerlijk tegen je kinderen als jullie iets niet kunnen doen door geldgebrek. Laat je kinderen weten dat het niet hun schuld is. En dat zij niet verantwoordelijk zijn voor de oplossing. Wel kun je samen proberen iets leuks te bedenken dat weinig of geen geld kost.
 • Het allerbelangrijkste voor kinderen is dat ze thuis liefdevol opgroeien. Hoe jij omgaat met je kinderen is belangrijker dan de spullen die zij krijgen en de dingen die je met hen doet. Kijk voor tips bij Opvoeden en ouderschap

Tips van ervaringsdeskundige

Geef je kinderen mee dat het niet belangrijk is wat een ander over ze denkt, wel hoe ze over zichzelf denken. Dat is een van de tips die Angela op basis van haar ervaringen met armoede geeft.

Lees het verhaal van Angela

  Doe het niet alleen

  Het is niet erg om hulp te vragen aan anderen. Laat bijvoorbeeld andere opvoeders die je kent, het wijkteam of de huisarts je helpen. Doe dat zeker als je steeds meer stress krijgt en er slecht van slaapt of weinig kunt hebben.

  Als het niet goed met je gaat

  Merk je dat het niet goed met je gaat? Er staan organisaties voor je klaar om je te helpen. Ben je in je buurt op zoek naar hulp bij het opvoeden? Op de website Opvoeden.nl kun je jouw gemeente invullen om de website en het telefoonnummer te vinden van een organisatie waarbij jij terechtkunt. Je kunt ook anoniem contact opnemen met De Oudertelefoon.

  Veel mensen vinden het lastig om te praten over hun problemen. Daarom kun je ook anoniem deelnemen aan Online zelfhulp bij mentale problemen of verslaving.

  Zoek je als ouder of opvoeder hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.

  Hulp en advies voor ouders