Met anderen praten over mijn geldzorgen

Het is niet altijd makkelijk om over je geldzorgen te praten. Misschien vind je het niet fijn om het over je situatie te hebben. Of je bent bang dat je niet begrepen wordt. Toch kan het goed zijn om mensen die je vertrouwt of nodig hebt wel over je problemen te vertellen. Daarvoor zijn verschillende redenen.

Isolement voorkomen

Door geldzorgen nemen sociale contacten vaak af. Je kunt minder vaak meedoen aan betaalde uitjes. Of misschien vertrouw je ook minder mensen, waardoor je je terugtrekt. Dat is begrijpelijk, maar dat kan er ook voor zorgen dat je in een isolement raakt. Je ontmoet dan minder nieuwe mensen en hebt minder contact met de mensen die je al kende. Dit kan een eenzaam gevoel geven.

Tips van ervaringsdeskundige

Probeer je over je schaamte heen te zetten als je in geldzorgen leeft. Als je er niet over praat, kunnen anderen er ook geen rekening mee houden. Die tip geeft Riane, die uit ervaring weet hoe lastig dat is.

Naar het verhaal van Riane

Het sociaal netwerk kan je ontlasten

Wanneer je steeds minder contacten in je omgeving hebt, weten ook steeds minder mensen wat er speelt. Hierdoor krijg je ook geen hulp wanneer je die nodig hebt. En dat terwijl je omgeving misschien een helpende hand kan bieden. Hierdoor wordt de druk op jou als ouder minder. En voor je kinderen is het ook goed als zij emotionele steun van een volwassene buiten het gezin kunnen krijgen.

Tips van ervaringsdeskundige

Vrijwilligerswerk kan een manier zijn om een sociaal netwerk op te bouwen. Lees het verhaal van Angela waarin zij vertelt hoe dat haar hielp.

Naar het verhaal van Angela

Contact met andere ouders

Misschien kun je ontmoetingsplekken vinden waar ouders in een vergelijkbare situatie komen en aan wie je je verhaal kwijt kunt. Deze mensen begrijpen je beter. Ook laten zij zien dat je niet alleen bent. En misschien kun je elkaar adviezen geven. In veel gemeenten zijn er buurt- en ouderverenigingen actief die aandacht besteden aan de thema's armoede, schulden en geldzorgen.

Contact met organisaties

Het risico van weinig contact met de buitenwereld is dat je niet op tijd de ondersteuning krijgt die je nodig hebt. Denk bijvoorbeeld aan het ontvangen van voedselpakketten van de voedselbank en het aanspraak maken op regelingen waar je recht op hebt. Ook is het belangrijk om de school van je kind in te lichten zodat zij rekening kunnen houden met de situatie. Het is begrijpelijk dat het zetten van deze stappen je moeite kost, maar de ondersteuning van deze organisaties kan je situatie verlichten. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat je als gezin meer aankunt. Wil je meer lezen over de regelingen waarop je een beroep kunt doen? Lees dan de pagina Gebruik maken van hulp om rond te komen.

Ervaringsverhalen

Levenslang

Martin, Alinda en Wendie zijn opgegroeid met weinig geld en geldzorgen. In de mini-documentaire Levenslang blikken zij terug op hoe zij zijn opgegroeid.

Schuldig

De Human-televisieserie Schuldig volgde een aantal bewoners van de Amsterdamse Vogelbuurt met schulden. Een jaar later spreken Sarah Sylbing en Ester Gould de bewoners nogmaals in 'Schuldig: de podcast'. Hoe gaat het nu met ze? En zien ze verandering in hoe de politiek, hulpverlening en beleid omgaan met schulden?

Zoek je als ouder of opvoeder hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.

Hulp en advies voor ouders