Met anderen praten over mijn geldzorgen

Het is niet altijd makkelijk om over je geldzorgen te praten. Misschien vertel je anderen liever niet over je situatie. Of ben je bang dat je niet begrepen wordt. Toch kan het helpen om over je problemen te praten met mensen die je vertrouwt.

Isolement voorkomen

Door geldzorgen nemen contacten met anderen vaak af. Veel sociale activiteiten kosten geld. Daar kun je minder aan meedoen als je weinig geld hebt. Het kan zijn dat je je hierdoor terugtrekt. Dat is begrijpelijk. Maar je kunt er ook door in een isolement terechtkomen. Daardoor ontmoet je geen nieuwe mensen en heb je minder contact met de mensen die je al kende. Voor je het weet, voel je je dan eenzaam.

Tips van ervaringsdeskundige

'Probeer je over je schaamte heen te zetten als je in geldzorgen leeft. Als je er niet over praat, kunnen anderen er ook geen rekening mee houden,' adviseert ervaringsdeskundige Riane.

Naar het verhaal van Riane

Je omgeving inschakelen

Door minder contact met je omgeving weten steeds minder mensen wat er in je gezin speelt. Daardoor krijg je ook minder hulp. Terwijl mensen in je omgeving je misschien graag willen helpen. Door hun hulp wordt de druk op jou minder. En voor je kinderen is het goed als een volwassene buiten het gezin hen emotionele steun geeft.

Tips van ervaringsdeskundige

'Vrijwilligerswerk kan een manier zijn om een sociaal netwerk op te bouwen,' zegt ervaringsdeskundige Angela. 

Naar het verhaal van Angela

Contact met andere ouders

Op ontmoetingsplekken in je eigen buurt kun je ouders vinden die in dezelfde situatie zitten als jij. Vaak kun je daar je verhaal kwijt, omdat deze ouders je begrijpen. Je merkt daar dat je niet alleen bent. En misschien heb je wat aan elkaars adviezen.

In veel gemeenten besteden buurt- en ouderverenigingen ook aandacht aan armoede, schulden en geldzorgen.

Het kan ook fijn zijn om gewoon samen met andere ouders iets te doen in de buurt of in de speeltuin.

Depressieve gedachten

Krijg je door je geldzorgen depressieve gedachten en zie je het niet meer zitten? Je kunt altijd chatten met medewerkers van 113, de landelijke stichting voor zelfmoordpreventie. Je kunt ook anoniem bellen via 0800-0113.

Zoek je als ouder of opvoeder hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.

Hulp en advies voor ouders