Hoe vertel ik anderen over mijn angst?

Als je angsten hebt, kun je je erg alleen voelen. Jongeren om je heen ondernemen van alles, terwijl jij dat misschien niet durft. Probeer anderen uit te leggen waarom het jou moeite kost om mee te doen.

Het is niet makkelijk om open te zijn over angstklachten, maar het kan wel helpen of opluchten. Als je vrienden of familieleden weten wat er speelt kunnen ze er rekening mee houden. Of ze kunnen samen met jou naar de juiste hulp zoeken als je daarvoor openstaat.

Het gesprek aangaan

Het is niet makkelijk om te praten over je angsten. Enkele tips die kunnen helpen om het gesprek aan te gaan:

  • Het is belangrijk dat je je op je gemak voelt bij iemand met wie je over je angst wilt praten.
  • Het helpt vaak om het gesprek te voeren tijdens een activiteit, bijvoorbeeld tijdens een wandeling of het kijken van een film.
  • Als je erover praten moeilijk vindt, kun je bijvoorbeeld ook eerst opschrijven wat je wilt zeggen.
  • Wees open over wat je van de ander verwacht. Wil je bijvoorbeeld alleen je verhaal kwijt? Of wil je samen naar een oplossing werken?
  • Denk samen na over oplossingen of stappen om hulp te zoeken.

Heb je behoefte aan meer informatie en inspiratie voor het aangaan van het gesprek? Kijk dan eens op Heyhetisoke.nl. Op die site vind je verschillende ervaringsverhalen van mensen over hoe zij met hun naasten het gesprek zijn aangegaan.

De inhoud van deze pagina is tot stand gekomen in samenwerking met Landelijk Kenniscentrum LVB en Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie.

Lees ook

Zoek je als jongere hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.

Hulp en advies voor jongeren