Hoe vertel ik anderen over mijn angst?

Als je angsten hebt, kun je je erg alleen voelen. Jongeren om je heen ondernemen van alles, terwijl jij dat misschien niet durft. Probeer anderen uit te leggen waarom het jou moeite kost om mee te doen.

Het is niet makkelijk om open te zijn over je angsten, maar het kan wel helpen of opluchten. Als je vrienden of familieleden weten wat er speelt kunnen ze er rekening mee houden. Of ze kunnen samen met jou naar de juiste hulp zoeken als je dat wilt.

Praten over angsten

Enkele tips die kunnen helpen om te praten over je angsten:

  • Het is belangrijk dat je je op je gemak voelt bij iemand met wie je wilt praten.
  • Het helpt vaak om te praten tijdens een activiteit, bijvoorbeeld tijdens een wandeling of tijdens het koken. Als je erover praten moeilijk vindt, kun je ook eerst opschrijven wat je wilt zeggen.
  • Wees open over wat je van de ander verwacht. Wil je bijvoorbeeld alleen je verhaal kwijt? Of wil je samen aan een oplossing werken?
  • Denk samen na over oplossingen of stappen om hulp te zoeken.

Wil je meer weten over hoe je erover praat? Kijk dan eens op Heyhetisoke.nl. Daar vind je verhalen van mensen over hoe zij over hun zorgen gingen praten met iemand in hun omgeving.

De inhoud van deze pagina is tot stand gekomen in samenwerking met Landelijk Kenniscentrum LVB en Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie.

Lees ook

Zoek je als jongere hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.

Hulp en advies voor jongeren