Is het normaal om vaak angstig te zijn?

Angst voelen is eigenlijk heel normaal. Het beschermt je tegen gevaarlijke situaties en maakt je lichaam alerter. Angst hebben voor hoe anderen over je denken of voor een toets heeft iedereen weleens. Meestal groei je over angsten heen. Maar dat is niet voor iedereen zo. Dan kun je er ook hulp voor krijgen.

Wanneer is angst een probleem?

Als jongere vind je het belangrijk wat anderen van je vinden. Misschien ben je daarom bang voor beoordeling en afwijzing door je leeftijdsgenoten. Ook ben je echt niet de enige die bang is voor honden of spinnen. Of die weleens piekert over het klimaat, natuurrampen, cijfers op school, studiekeuze. Of over de mogelijkheden om uit huis te gaan. Het is heel gewoon dat je je daar soms zorgen over maakt.

Angst wordt pas een probleem als je zelf heel erge klachten ervaart. Vooral als het een negatieve invloed heeft op je dagelijks leven, zoals niet meer naar school of op schoolreisje durven. Merk je dat je angst toeneemt en op meerdere levensgebieden speelt, dus behalve thuis ook bij vrienden en op school? Je mag dan altijd om hulp vragen. Het is niet altijd makkelijk om hulp te vragen, maar het kan wel opluchten. Ook kunnen mensen in je omgeving of de huisarts dan met je meedenken.

Bekijk ook de pagina Hoe vertel ik anderen over mijn angst?

Oorzaken van angstklachten

Angstklachten kun je om veel verschillende redenen ontwikkelen. Je kunt bijvoorbeeld iets heftigs meegemaakt hebben, zoals de scheiding van je ouders of het overlijden van een familielid. Het kan ook zijn dat je ergens erg van geschrokken bent, gepest wordt of een paniekaanval hebt gekregen.

Zoek je hulp voor je angstklachten? Lees dan Waar kan ik terecht met angstklachten?

Wie kan mij helpen?Ik heb een angst- en piekerstoornisAngstig? Hoe angst oplossen zonder medicatie, therapie of meditatie

De inhoud van deze pagina is tot stand gekomen in samenwerking met Landelijk Kenniscentrum LVB en Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie.

Zoek je als jongere hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.

Hulp en advies voor jongeren