Is het normaal om vaak angstig te zijn?

Angst voelen is normaal. Iedereen maakt zich wel eens zorgen over een toets, of over hoe anderen over je denken. Angst beschermt je tegen gevaarlijke situaties en maakt je lichaam alerter. Meestal groei je over angsten heen. Maar dat is niet voor iedereen zo. Dan kun je er ook hulp voor krijgen.

Wanneer is angst een probleem?

Het is normaal dat je het belangrijk vindt wat anderen van je vinden. Misschien ben je bang dat anderen je niet aardig vinden of je afwijzen. Ook ben je echt niet de enige die bang is voor honden of spinnen. Of die zich weleens zorgen maakt over het klimaat, natuurrampen, cijfers op school, studiekeuze of uit huis gaan.

Angst wordt pas een probleem als je er veel last van hebt in je dagelijkse leven. Bijvoorbeeld als je niet meer naar school of op schoolreisje durft. Merk je dat je angst toeneemt? En dat dit niet alleen thuis, maar ook bij vrienden en op school speelt? Je mag dan altijd om hulp vragen. Het is niet altijd makkelijk om hulp te vragen, maar het kan wel opluchten. Ook kunnen mensen in je omgeving of de huisarts dan met je meedenken.

Bekijk ook de pagina Hoe vertel ik anderen over mijn angst? en Waar kan ik terecht met angstklachten?

Oorzaken van angstklachten

Angstklachten kun je om veel verschillende redenen ontwikkelen. Je kunt bijvoorbeeld iets heftigs meegemaakt hebben, zoals de scheiding van je ouders of het overlijden van een familielid. Het kan ook zijn dat je ergens erg van geschrokken bent, gepest wordt of een paniekaanval hebt gehad.

Zoek je hulp voor je angstklachten? Lees dan Waar kan ik terecht met angstklachten?

Wie kan mij helpen?Ik heb een angst- en piekerstoornisAngstig? Hoe angst oplossen zonder medicatie, therapie of meditatie

De inhoud van deze pagina is tot stand gekomen in samenwerking met Landelijk Kenniscentrum LVB en Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie.

Zoek je als jongere hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.

Hulp en advies voor jongeren