Waar kan ik terecht met angstklachten?

Angstproblemen komen voor bij iedereen. Het is belangrijk om hulp te vragen als je hier erg last van hebt. Daarvoor kun je op veel plaatsen terecht.  En niet alleen bij hulpverleners, maar ook bij jongeren met dezelfde klachten.

Waar kun je naartoe?

Als je geen controle meer hebt over je angstklachten, kunnen ze je leven gaan beheersen. Dan durf je bijvoorbeeld niet naar schoolfeestjes of een spreekbeurt te houden. Je mag dan altijd om hulp vragen. Je kunt ook langere tijd last hebben van onverklaarbare lichamelijke klachten. Dan is hulp zoeken extra belangrijk.

Je huisarts kan je helpen de juiste hulp te zoeken en je eventueel doorverwijzen. Huisartsen zijn opgeleid om naar allerlei klachten te luisteren, dus ook als je niet lekker in je vel zit. Vaak werkt er een praktijkondersteuner ggz in de huisartsenpraktijk. In een aantal gesprekken kun je met hem of haar je probleem bespreken en tips krijgen.

Het jongerenloket, Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) of wijkteam van de gemeente waar je woont, kan bij psychische klachten adviseren over welke zorgaanbieder het beste bij jou past. Je kunt daar ook aangeven wat jouw voorkeur heeft.

Als het nodig is, kun je doorverwezen worden naar de geestelijke gezondheidszorg (ggz). Dat gaat altijd in overleg met jou. Binnen de ggz werken onder meer psychologen en psychiaters die angst en andere psychische klachten kunnen behandelen. Nadat jullie samen onderzocht hebben wat je problemen precies zijn, maakt een psycholoog of psychiater samen met jou een plan waardoor je je beter kan gaan voelen.

Online informatie

Op deze websites kun je informatie vinden over angstproblemen en chatten met deskundigen of andere jongeren die soortgelijke problemen ervaren:

 • Brainwiki
  Een interactieve website voor jongeren met onderwerpen als: Wat is een angststoornis? Hoe weet je of je een angststoornis hebt? Welke behandelingen zijn er? Ook kun je er ervaringen van jongeren met angstklachten lezen. En er is een overzicht van organisaties waar je terecht kunt voor hulp of een luisterend oor via chat, mail of telefoon.
 • Stopjeangst.nl
  Gratis en vrijblijvend een vraag stellen aan een psychotherapeut via e-mail, zelftesten doen over angst, faalangst, dwang en lichaamsbeleving. Met een forum. 
 • Mindyoung.nl
  Het platform over je MIND voor en door jongeren met onder andere ervaringsverhalen.
 • Wijzijnmind.nl
  Site met informatie over allerlei psychische problemen. Ook kun je er terecht voor online hulp en advies door een hulpverlener. En je kunt ervaringen delen met andere jongeren die hetzelfde voelen als jij.
 • Adfstichting.nl
  Deze stichting biedt hulp aan mensen die hinder ondervinden van angsten of lijden aan een angststoornis. De stichting wil meer mensen bekend maken met dit ziektebeeld v, zodat steeds meer mensen hun klachten herkennen en passende hulp kunnen zoeken.
 • Pratenonline.nl
  Kortdurende chattherapie.

De inhoud van deze pagina is tot stand gekomen in samenwerking met Landelijk Kenniscentrum LVB en Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie.

Zoek je als jongere hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.

Hulp en advies voor jongeren