Waar kan ik terecht met angstklachten?

Angstklachten zijn normaal. Het is belangrijk om hulp te vragen als je hier erg last van hebt. Daarvoor kun je op veel plaatsen terecht. Niet alleen bij hulpverleners, maar ook bij jongeren met dezelfde klachten.

Waar kun je naartoe?

Angstklachten kunnen veel invloed hebben op je leven. Je kunt ook langere tijd last hebben van lichamelijke klachten, zoals hoofdpijn, buikpijn, moeheid en duizeligheid. Dan is hulp zoeken extra belangrijk.

Je huisarts kan je helpen de juiste hulp te zoeken en je eventueel doorverwijzen. Huisartsen zijn opgeleid om naar allerlei klachten te luisteren, dus ook als je niet lekker in je vel zit. Vaak werkt er een praktijkondersteuner ggz (POH-GGZ) in de huisartsenpraktijk. In een aantal gesprekken kun je met de praktijkondersteuner je probleem bespreken en tips krijgen.

Het jongerenloket, Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) of wijkteam van de gemeente waar je woont, kan bij psychische klachten adviseren over welke zorgaanbieder het beste bij jou past. Je kunt daar ook vertellen wat jij graag wilt.

Als het nodig is, kun je doorverwezen worden naar de geestelijke gezondheidszorg (ggz). Dat gaat altijd in overleg met jou. Binnen de ggz werken onder meer psychologen en psychiaters die angst en andere psychische klachten kunnen behandelen. De psycholoog of psychiater maakt samen met jou een plan waardoor je je beter kan gaan voelen.

Online informatie

Op deze websites kun je informatie vinden over angstproblemen. Je kunt ook chatten met deskundigen of andere jongeren die angstproblemen ervaren:

 • Brainwiki
  Een website voor jongeren met onderwerpen als: Wat is een angststoornis? Hoe weet je of je een angststoornis hebt? Welke behandelingen zijn er? Ook kun je er ervaringen van jongeren met angstklachten lezen. En er is een overzicht van organisaties waar je terecht kunt voor hulp of een luisterend oor via chat, mail of telefoon.
 • Stopjeangst.nl
  Gratis en vrijblijvend een vraag stellen aan een psychotherapeut via e-mail, zelftesten doen over angst, faalangst, dwang en lichaamsbeleving. Met een forum. 
 • Mindyoung.nl
  Het platform voor en door jongeren met onder andere ervaringsverhalen.
 • Wijzijnmind.nl
  Site met informatie over allerlei psychische problemen. Ook kun je er terecht voor online hulp en advies door een hulpverlener. En je kunt ervaringen delen met andere jongeren die hetzelfde voelen als jij.
 • Adfstichting.nl
  Deze stichting biedt hulp aan mensen die hinder ondervinden van angsten of lijden aan een angststoornis.
 • Pratenonline.nl
  Kortdurende chattherapie.

De inhoud van deze pagina is tot stand gekomen in samenwerking met Landelijk Kenniscentrum LVB en Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie.

Zoek je als jongere hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.

Hulp en advies voor jongeren