Voor de ontwikkeling van je kind is het belangrijk dat school en thuis goed contact met elkaar hebben en met elkaar samenwerken. Maar wat houdt dat in? Wat mag je als ouder van de school verwachten? En wat is jouw eigen rol en verantwoordelijkheid?
Wat betekent partnerschap tussen ouders en school?
Een goede samenwerking tussen ouders en school noemen we ook wel partnerschap. Partnerschap betekent dat je je samen verantwoordelijk voelt voor het ondersteunen van kinderen in hun ontwikkeling en opvoeding. Daarover vraag je elkaar om raad en help en steun je elkaar. Het is daarom belangrijk om met elkaar in gesprek te gaan. Dat is niet altijd vanzelfsprekend, want hoe doe je dit? De toolkit Samen voor het kind kan jullie hierbij helpen. Je kunt deze gebruiken in regulier en speciaal onderwijs, en in het basis en voortgezet onderwijs.
Toolkit
Een gesprek is een goed begin van een waardevolle samenwerking. Door met elkaar te praten, kom je erachter hoe de ander denkt over opvoeden en opgroeien. Hiervoor kun je de toolkit Samen voor het kind gebruiken. Dit gespreksinstrument helpt je om erachter te komen wat je belangrijk vindt in de samenwerking met de school. Je kunt deze toolkit op school laten zien en voorstellen om ermee aan de slag te gaan. En als er jeugdhulp op school is, kun je met de toolkit ook over deze samenwerking in gesprek.
Wat mag je van de school verwachten?
Je mag verwachten dat de school belangstelling heeft voor jou als ouder. Je wordt bijvoorbeeld uitgenodigd op school voor een kennismakingsgesprek of voor een ouderavond. Elkaar leren kennen is de basis van een goede samenwerking.
De school heeft ook vaste rollen voor ouders. Bijvoorbeeld in de ouderraad, als klassenouder en in de medezeggenschapsraad. Daarnaast kan de school ouders ook vragen om te helpen bij activiteiten of mee te denken over het schoolbeleid. Hoe vaak dat gebeurt, verschilt per school.
Hoe wil je betrokken zijn bij school?
Het is goed om na te denken over jouw rol in het onderwijs van je kind. Hoe wil je betrokken zijn bij wat er op school gebeurt, hoe je kind daar leert en welke keuzes de school maakt?
Hoe en waarbij je betrokken wilt zijn, bepaal je zelf. Maar je kunt dat bijvoorbeeld ook met de leraar van je kind bespreken. Uit onderzoek blijkt dat betrokkenheid van ouders bij de school positieve effecten heeft op de sociaalemotionele ontwikkeling en de leerprestaties van kinderen.
Wat kun je als ouder doen?
- Neem zelf het initiatief. Meestal nodigt de school ouders uit om mee te helpen of op gesprek te komen. Maar je kunt ook zelf contact met de school opnemen, bijvoorbeeld als er iets georganiseerd moet worden. Of als er iets speelt op school, bijvoorbeeld als een kind gepest wordt.
- Sta open voor de inbreng van de leraar. De leraar ziet jouw kind in een andere omgeving en tussen leeftijdgenoten. Daardoor vallen in de klas misschien andere dingen op aan je kind dan thuis. Wees bereid om daar over in gesprek te gaan.
- Zorg voor een goede kennismaking met de leraar. Ga in op een uitnodiging aan het begin van het schooljaar of neemt zelf contact op met de leraar om kennis te maken. Als je elkaar een beetje kent, helpt dat op het moment dat je elkaar nodig hebt, ook in lastige situaties. Je kunt bijvoorbeeld bespreken:
- Wat verwacht de leraar van jou als ouder en wat verwacht jij van de leraar op school?
- Wat vind jij belangrijk in de opvoeding van je kinderen?
- Wat vindt de leraar belangrijk in de klas en in het contact met kinderen?
- Waar kun en wil je als ouder aan bijdragen op school?
- Houd de leraar op de hoogte van belangrijke gebeurtenissen in je gezin. De leraar kan je kind beter ondersteunen als die weet wat er thuis speelt. Vertel de leraar daarom in ieder geval over grote gebeurtenissen in je gezin.
- Help mee bij activiteiten van school, zoals de schoolreis, het versieren van de school bij feesten of het onderhouden van de schoolbibliotheek.
Meer informatie
Hoe kan ik als ouder bij de school betrokken zijn? (Rijksoverheid.nl)
Lees ook
-
Welke zorg mag ik van school verwachten?
Welke zorg mag ik van school verwachten?Voor wieOudersHoe kom je samen met school tot het beste voor je kind? Wat mag je daarbij van school verwachten aan ondersteuning?
-
Hoe werk ik aan partnerschap tussen ouders en school?
Hoe werk ik aan partnerschap tussen ouders en school?Voor wieProfessionalsPartnerschap houdt in dat iedereen op basis van gelijkwaardigheid meedenkt en bijdraagt aan de ontwikkeling van kinderen.
-
Opvoeden doe je niet alleen. Hoe helpen anderen mij daarbij?
Opvoeden doe je niet alleen. Hoe helpen anderen mij daarbij?Voor wieOudersAls ouder ben je de belangrijkste opvoeder van je kind. Een mooie, maar veeleisende taak. Je hoeft het niet alleen te doen. Lees wie je kan ondersteunen.
Hulp of advies nodig?
Zoek je als ouder of opvoeder hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.