Hoe kan de gemeente gedupeerden van de toeslagenaffaire ondersteunen?

Veel gezinnen die slachtoffer zijn van de kinderopvangtoeslagaffaire hebben grote stress en onrust ervaren. Zij voelen zich vaak eenzaam en in de steek gelaten. Het is de verantwoordelijkheid van de gemeente om deze gezinnen te ondersteunen, zodat zij kunnen herstellen van deze gevolgen.

Contact met gedupeerden

Bij de aanmelding als gedupeerde bij de Belastingdienst konden ouders aangeven of zij ondersteuning willen van de gemeente. Als zij hebben aangegeven dit te willen, ontvangt de gemeente de gegevens van de getroffenen. Met deze gezinnen kan de gemeente contact opnemen. Daarnaast kan de gemeente zelf actief op zoek gaan naar getroffenen. Lees meer over hoe de gemeente in contact komt met gedupeerden.

Waar kunnen gemeenten bij helpen?

De Vereniging Nederlandse Gemeenten heeft een handreiking met stappenplan gemaakt voor de gemeentelijke coördinator van de Hersteloperatie Toeslagenaffaire. In de handreiking en op de website van de Belastingdienst staan suggesties waar gemeenten bij kunnen helpen, verdeeld over vijf leefdomeinen: hulp bij schulden, gezondheid, werk of dagbesteding, gezin en wonen.

Wegnemen van stress

Ook het aanmelden bij de Belastingdienst en het afwachten op de integrale beoordeling kan voor stress zorgen. Stress is van invloed op alle bovengenoemde leefdomeinen. Het is dan ook belangrijk om een stress-sensitieve aanpak te gebruiken. Zie daarvoor bijlage B in Ondersteuning gedupeerde ouders kinderopvangtoeslagaffaire.

Het is een belangrijke taak van de gemeente om ouders te ondersteunen bij het wegnemen van stress. Zorgen voor rust in deze gezinnen is belangrijk. Wanneer de grootste stress weg is, kunnen ouders veel beter nadenken over vervolgstappen en de toekomst. Op al deze domeinen is een stress-sensitieve aanpak belangrijk. Wil je daar meer over weten? Lees dan de publicatie Stress-sensitief werken in het sociaal domein van de Hogeschool Utrecht.

Gelijkwaardig herstel - De Zolderkamer

Alle pagina's over de toeslagenaffaire

Naar het overzicht

Ellen Donkers

Ellen Donkers

adviseur en onderzoeker