NJi-promotieonderzoek naar leiderschap
Drie NJi-medewerkers zijn begonnen aan een promotieonderzoek, gefinancierd door het Nederlands Jeugdinstituut. Hun onderzoek moet uiteindelijk bruikbaar zijn voor een van de doelgroepen van het NJi. Daarbij hebben zij de opdracht om wetenschappelijke kennis, praktijkkennis en ervaringskennis met elkaar te verweven. Anita Kraak doet aan de Radboud Universiteit Nijmegen onderzoek naar de rol van transformatief leiderschap in de hervorming van het sociale domein.
'Het aantal 'niet normale' kinderen en gezinnen blijft toenemen', vertelt Anita Kraak. 'De jeugdzorgkosten stijgen en de krapte op de arbeidsmarkt groeit. Het is niet wenselijk en soms zelfs schadelijk om als samenleving op deze weg door te gaan. Bovendien is het niet realistisch. De urgentie om te transformeren is groot. Maar de ambitie en uitdaging ook.'
'Gelukkig ontstaan in de praktijk innovatieve vormen van bestuur die bijdragen aan de transformatie. Vanuit een gedeelde ambitie trekken leiders daar samen op, in het spanningsveld tussen enerzijds voorspelbaarheid en stabiliteit, en anderzijds onzekerheid, hoop en ontwikkeling.'
Verandering van instituties
'Transformeren vraagt namelijk ook om verandering van instituties', vervolgt Kraak. 'Instituties zoals wetten en regels, en normen over wat wel en niet normaal is. Maar ook vanzelfsprekende manieren van denken, doen en organiseren. Als deze instituties niet veranderen, is de kans groot dat we vergelijkbare problemen veroorzaken, die we juist hoognodig moeten oplossen. Tegelijkertijd zijn instituties juist starre, stabiele spelregels. Daardoor bieden ze in het dagelijkse leven houvast, op school, op het werk en in de samenleving als geheel.'
'In mijn onderzoek focus ik op het spanningsveld tussen de starheid van institutionele verandering en de noodzaak om dat in transformaties te doen. De vraag die daarbij centraal staat is: Wat is de rol van transformatief leiderschap bij institutionele transformaties en hoe ziet dat eruit?'
Kraak hoopt met dit onderzoek een bijdrage te leveren aan de transformatie in het sociale domein en daarmee aan een meer inclusieve samenleving. Promotor en copromotor vanuit de Radboud Universiteit Nijmegen zijn Jan-Kees Helderman en Matthijs Moorkamp.
Meer weten over het onderzoek?
Wil je meer weten over dit onderzoek van Anita Kraak. Stuur dan a.kraak [at] nji.nl (een email) of neem contact op via LinkedIn.
Lees ook
-
NJi investeert in promotieonderzoek
NJi investeert in promotieonderzoekDrie NJi-medewerkers zijn begonnen aan een promotieonderzoek, gefinancierd door het Nederlands Jeugdinstituut.
-
NJi-promotieonderzoek naar de pedagogiek
NJi-promotieonderzoek naar de pedagogiekDrie NJi-medewerkers zijn begonnen aan een promotieonderzoek. Katy Hofstede onderzoekt de pedagogiek als academisch vakgebied.
-
Samen bereiken wat niemand alleen lukt
Samen bereiken wat niemand alleen luktProfessionalsBeleidsmakersDeze publicatie biedt handvatten om samen lerend de belemmerende patronen te doorbreken als hulpverlening vastloopt.
-
Samenwerken aan jeugdvraagstukken
Samenwerken aan jeugdvraagstukkenVoor wieBeleidsmakersJe werkt als beleidsmaker aan hardnekkige jeugdvraagstukken. Je zult krachten moeten bundelen met andere organisaties. Hoe pak je dat aan?
Pers
Ben je journalist? Dan kun je:
- je vraag stellen via pers [at] nji.nl (pers[at]nji[dot]nl)
- bellen met 030 - 23 06 349 (maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 17.00 uur)
- bellen met 06 - 25 66 07 57 (maandag tot en met donderdag tussen 8.30 en 17.00 uur)