Meer aandacht nodig voor criminele uitbuiting

Veel meer Nederlandse kinderen en jongeren dan tot nu toe bekend was, plegen strafbare feiten in opdracht van criminelen. Het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel (CKM) vermoedt dat het om duizenden minderjarigen per jaar gaat. Vaak zijn zij makkelijke slachtoffers voor criminelen die zelf buiten schot blijven.

Officieel was van 68 Nederlandse kinderen en jongeren bekend dat zij de afgelopen twee jaar het slachtoffer waren van criminele uitbuiting. Uit het onderzoek van het CKM blijkt nu dat ruim 2.500 minderjarigen gedwongen zijn om mee te werken aan drugshandel of aan het wegsluizen van geld van oplichting of fraude. De helft van 1.637 eerstelijns professionals in dertien steden heeft te maken gehad met vermoedelijke slachtoffers. Ook ziet 44 procent van de wijkagenten, docenten en jongerenwerkers een overlap met seksuele uitbuiting.

Geronseld

Criminelen slagen er in om vooral jongeren met problemen op verschillende gebieden te dwingen tot het plegen van strafbare feiten. Jongeren die kwetsbaar zijn door hun leeftijd, een lichte verstandelijke beperking, schuldenproblematiek en een instabiele thuissituatie zijn voor criminelen makkelijke prooien. Ze worden geronseld op straat en op hangplekken, maar ook benaderd via scholen, zorginstellingen en sociale media. Jongeren die crimineel uitgebuit worden, vragen bijna nooit zelf om hulp. Dat komt doordat ze zichzelf niet als slachtoffer zien, bang zijn voor hun uitbuiters of niet gestraft willen worden.

Gebrek aan kennis

De professionals die aan het onderzoek hebben meegewerkt, vinden dat er te weinig aandacht is voor criminele uitbuiting van jongeren. Deze slachtoffers worden vooral als dader behandeld. Preventie, signalering en hulpverlening schieten volgens deze lokale professionals tekort door gebrek aan kennis en ervaring op dit gebied. Ook hebben de bezuinigingen het moeilijker gemaakt om contact te onderhouden met slachtoffers en potentiële slachtoffers.

Bron: Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel

Rapport Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel