Mbo en hoger onderwijs weer open

Mbo's, hbo's en universiteiten kunnen vanaf 30 augustus weer volledig open. Dat maakte het demissionaire kabinet bekend tijdens de persconferentie op 13 augustus.

De regel om in onderwijsinstellingen anderhalve meter afstand te houden vervalt daarmee. Hierbij gelden wel een aantal voorwaarden. Zo is er in de les- en collegezalen een maximale groepsgrootte van 75 studenten en moet daarbuiten een mondkapje gedragen worden. Ook blijft het dringende advies gelden om preventief zelftesten te gebruiken.

Het afgelopen anderhalf jaar moesten het mbo, hbo's en universiteiten vanwege de coronamaatregelen grotendeels onderwijs op afstand geven. Studenten konden wel gemiddeld een dag per week naar school om fysiek lessen te volgen. Daarbij moesten ze anderhalve meter afstand van elkaar houden.

'De vreugde rond deze versoepeling is groot en dat is terecht, want we weten hoe belangrijk fysiek onderwijs voor het welbevinden van jongeren is,' zegt Ans van de Maat, directievoorzitter van het NJi. 'Wat we ook gezien hebben is dat onderwijs op afstand voor sommige leerlingen juist voordelen heeft. Uit onderzoek blijkt dat zij thuis vaak rustiger en efficiënter konden werken, het fijn vonden om in hun eigen tempo of op een zelfgekozen moment te leren en meer zichzelf konden zijn, bijvoorbeeld omdat ze op school gepest werden.'

Volgens Van de Maat is het belangrijk om aandacht voor deze leerlingen te houden, bijvoorbeeld door hen hybride onderwijs te bieden. 'Onderwijsinstellingen moeten daarom kritisch kijken naar hoe het onderwijs vanaf nu vormgegeven gaat worden. Welke lessen hebben zij geleerd uit de afgelopen periode?'

Bron: Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Lees ook