Grote leerverschillen op basisscholen

Er zijn tussen basisscholen grote verschillen in de vorderingen van leerlingen. Deze zijn onder meer te verklaren door het opleidingsniveau van ouders en de stabiliteit van het onderwijspersoneel. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB). Fatima-Zohra Charki van het NJi: 'Investeren in de ontwikkeling van kinderen die minder kansen hebben, is cruciaal.'

Leerlingen met hbo- of wo-opgeleide ouders komen vaker terecht op goede basisscholen. Ook krijgen ze meer ondersteuning van hun ouders, bijvoorbeeld in de vorm van bijles. Daarnaast laat het onderzoek zien dat hoe langer leerkrachten werken bij een basisschool, hoe groter de vorderingen van leerlingen zijn. 

Deze verschillen op basisscholen kunnen oplopen tot grote prestatieverschillen. En het verschil betekenen tussen een schooladvies voor vmbo-havo of vwo bij de overgang naar het voortgezet onderwijs.

'Dit onderzoek laat opnieuw zien dat waar je wieg staat, uitmaakt welke ontwikkelkansen je krijgt', zegt Fatima-Zohra Charki van het NJi. 'Investeren in de ontwikkeling van kinderen die minder kansen hebben, is cruciaal. Men denkt bij kansenongelijkheid vaak aan een te laag schooladvies, maar kansenongelijkheid en de gevolgen daarvan beginnen al veel eerder. We zien al op 3-jarige leeftijd verschillen tussen kinderen uit gezinnen met een hogere of lagere sociaaleconomische positie. Deze verschillen blijven vaak voor de rest van de schoolloopbaan bestaan. Het bevorderen van kansengelijkheid vraagt dan ook om vroege en passende interventies.'

Meer informatie

Bericht Centraal PlanbureauOnderzoek Verschillen in leerwinst tussen basisscholen

Lees ook

Wil je elke week een overzicht van ons nieuws voor en over het jeugdveld? Meld je aan voor onze gratis Nieuwsbrief Jeugd.