Kinderen en jongeren laten van zich horen

Sommige kinderen en jongeren gaan voorop in de strijd tegen klimaatverandering. Zij maken zich net als de overgrote meerderheid van kinderen en jongeren zorgen.

Internationale voorbeelden

Internationaal bekende voorbeelden waarin de klimaatzorgen van jongeren tot uiting komen:

  • Hilda Flavia Nakabuye (uit Uganda), Theo Cullen-Mouze (Ierland) en Greta Thunberg (Zweden) zijn jongeren die op internationale conferenties spraken en op veel mensen een diepe indruk hebben gemaakt. Zie voor meer informatie hierover Fridays For Future.
  • Zes kinderen en jongeren uit Portugal dagen 33 landen voor het Europese Hof voor de Rechten van de Mens omdat die landen te weinig doen aan de klimaatverandering. Zie Portuguese young people versus 33 countries.
  • Zestien kinderen en jongeren van over de hele wereld houden hebben een petitie ingediend bij de Commissie voor de Rechten van het Kind van de Verenigde Naties. Zij houden daarin de vijf grootste economische machten van de wereld verantwoordelijk voor de klimaatcrisis. Zie #ChildrenVsClimateCrisis.
  • Drie jongvolwassenen in Engeland hebben de regering voor de rechter gedaagd omdat ze vinden dat hun mensenrechten worden geschonden door de klimaatcrisis, terwijl de regering geen duidelijk plan heeft voor de aanpak. Zie dit bericht in The Guardian.

Nederlandse voorbeelden

In Nederland kregen de volgende kinderen en jongeren de nodige aandacht:

  • Lilly staakte in 2019 van school en protesteerde voor het gemeentehuis van Zeist. Zie Lilly (10) spijbelt voor het klimaat | Kidsweek.
  • Op een internationaal documentairefestival ging in 2019 een portret van schoolstaker Jovanna in première. 'Kinderen kunnen niet stemmen en dan is staken de enige manier om te laten zien dat er iets moet gebeuren.' Ook kinderen uit andere delen van de wereld komen kort aan bod. Bekijk de trailer van JovannaForFuture.
  • De Jonge Klimaatbeweging pleitte in juni 2021 bij de Tweede Kamer voor het instellen van een Klimaatautoriteit. Die moet de langetermijnklimaatdoelen bewaken en de politiek en het bedrijfsleven bij de les houden. Het pleidooi is geïnspireerd door vergelijkbare initiatieven in andere landen, zoals de Committee on Climate Change (CCC) in het Verenigd Koninkrijk. Een maand eerder schreven zij een brief aan de informateur die werkt aan de vorming van een nieuw kabinet. Zij werden daarop uitgenodigd om mee te praten.
  • In augustus 2021 schreef de 14-jarige Rosalinde Leijdekker een brief aan premier Rutte, waarin ze zegt te hopen dat hij meer aan de klimaatverandering gaat doen. Ze sprak er ook over op Radio 1. De Partij van de Dieren stelde er in de Tweede Kamer vragen over. Volgens GeenStijl schreef Rosalinde de brief omdat haar vader verdient aan klimaatmaatregelen. Hoe dan ook, spraakmakend is haar actie wel te noemen. Naar is dat de familie van Rosalinde agressieve reacties kreeg naar aanleiding van de berichten. Dat hoort gewoon niet.
  • RTV Utrecht berichtte in juli 2021 over het gezin Van der Burg uit Doorn, dat 3.500 kilometer fietst met als eindbestemming de Zwarte Zee om aandacht te vragen voor het klimaatprobleem en  het verkleinen van je voetprint.
  • In augustus 2021 volgde een bericht over Bram, die  met andere kinderen protesteert voor een beter klimaat onder het motto: het gaat over onze toekomst!
  • In september 2021 zagen we hoe de 11-jarige Elizabeth haar hele gezin heeft overtuigd om meer te gaan doen tegen klimaatverandering.
  • In maart 2022 vertellen de jonge Nederlandse klimaatactivisten Rozemarijn en Sabastiaan in de serie What's the difference over wat hen drijft, waar ze in verschillen en overeenkomen.
Foto Ali Karatas

Ali Karataş

senior medewerker inhoud