Wat kun je met je kinderen doen voor een beter klimaat?

Voor kinderen en jongeren is het goed om, als ze dat willen, dingen te doen voor een beter klimaat. Zo leren ze stapsgewijs bij te dragen aan de samenleving en aan de wereld. In het gezin kan dat beginnen met afval scheiden of samen een documentaire over het klimaat kijken. Van daaruit maak je volgende stappen. Voor kinderen die zich zorgen maken over het klimaat is dat een manier om daar op een positieve manier uiting aan te geven.

Keuze van je kind respecteren

Respecteer bij dergelijke activiteiten de keuze van je kind. Bied emotionele ondersteuning door te laten merken dat je de gevoelens die je kind heeft, ziet en begrijpt. Toon begrip als je kind de impact op het klimaat wil verminderen. Ga samen op zoek naar informatie of initiatieven die je kind daarbij kunnen helpen. Neem de moeite je in het onderwerp te verdiepen en bedenk of je daarin het goede voorbeeld kunt geven, en wat je daarvoor kunt doen.

Praktische tips

Voor ouders zijn er veel bronnen met tips en praktische informatie, bijvoorbeeld onder de term 'duurzame opvoeding'. Opvoeden tot klimaatbewustzijn en bijdragen aan duurzaamheid behoren tot de wereldwijd afgesproken doelen voor een duurzamere samenleving. Het is niet altijd duidelijk waar de informatie die je op internet vindt op gebaseerd is, maar een aantal algemene tips die goed passen bij een duurzame samenleving komt in verschillende bronnen terug.

In een klimaatbewuste leefstijl passen bijvoorbeeld de keuzes om tweedehandskleding te dragen, minder vlees te eten en lopend of met de fiets naar school of werk te gaan. Andere 'groene' keuzes zijn het kopen van biologische of streekproducten, gasverbruik te verminderen door de verwarming lager te zetten, of het besluit om niet meer met het vliegtuig op vakantie te gaan. Kinderen en jongeren geven misschien ook zelf suggesties, die kun je in je gezin bespreken. En vertel wat je verder nog doet aan bijvoorbeeld isolatie, dat je kijkt naar een ander soort verwarming voor het huis, of welke ontwikkelingen je in de buurt of de gemeente ziet.

Tips voor ouders van jonge kinderen

  • Wanneer je met elkaar over klimaatverandering praat, let er dan op dat het je kind niet bang of verdrietig maakt. Kies er een goed moment voor uit. Vraag je kind bijvoorbeeld wat het op school over het onderwerp leert. Bedenk wat je er samen aan kunt doen. En ga samen op zoek naar voorbeelden van allerlei hoopvolle ontwikkelingen. Je kunt het onderwerp ook bespreekbaar maken door voor te lezen uit boeken over de natuur en klimaatverandering. Vraag bijvoorbeeld boekentips bij je bibliotheek. Meer tips over praten over klimaatverandering lees je bij Met mijn kinderen over klimaatverandering praten.
  • Bedenk met je kind wat je kunt doen om een positief gevoel te krijgen over de wereld en het klimaat. Je kunt bijvoorbeeld samen van de natuur genieten door naar het bos of het strand te gaan, of thuis een eigen moestuintje te maken. Ga met elkaar in huis op zoek hoe je steeds minder gas en stroom gebruikt.
  • Bij het aanschaffen van speelgoed kun je ook rekening houden met duurzaamheid. Kies bijvoorbeeld voor speelgoed dat van hout of gerecycled materiaal is gemaakt. Of maak samen met je kind speelgoed van afvalmateriaal. Andere duurzame ideeën zijn speelgoed ruilen met andere kinderen, of speelgoed lenen bij een speelotheek in de buurt.

Tips voor ouders van jongeren

  • Bespreek met je kind wat jullie kunnen doen om klimaatverandering tegen te gaan. Welke vragen roept het op in jullie gezin? Laat je bijvoorbeeld inspireren door ouders en jongeren die zich uitspreken over het klimaatprobleem of bekijk samen een documentaire over snelle en hoopvolle ontwikkelingen om het probleem aan te pakken. Sta open voor elkaars inzichten en leer van elkaar. Respecteer elkaars mening, ook als die anders is dan de jouwe. Meer tips over praten over klimaatverandering lees je bij Met mijn kinderen over klimaatverandering praten.
  • Vind een manier om klimaatverandering tegen te gaan die voor het hele gezin werkt. Duurzaamheid gaat niet alleen over minder vlees eten of minder autorijden, maar ook over verantwoordelijk omgaan met energieverbruik, bijvoorbeeld door schermtijd te beperken of de verwarming een graadje lager te zetten. Bespreek de verschillende opties en ga met elkaar na welke afspraken bij jullie passen.
  • Stimuleer elkaar om duurzame keuzes te maken, bijvoorbeeld voor tweedehandsspullen in plaats van nieuwe. In veel woonplaatsen bestaan er Facebookpagina's of online weggeefgroepen voor het gratis of voor weinig geld aanbieden van spullen, zonder dat daar veel vervoer voor nodig is. Ook op tweedehandsverkoopsites kun je vaak zoeken naar het aanbod in jouw buurt. Je kunt ook kiezen voor klimaatvriendelijke merken of producten. Daarbij kan het leuk zijn om samen na te gaan of die klimaatvriendelijkheid echt wat voorstelt. Hierover lees je meer bij 'Ook de industrie is aan zet'.
  • Praat over de impact die jullie ook buiten het gezin kunnen hebben om klimaatverandering tegen te gaan. Moedig elkaar aan om actie te ondernemen. Jongeren die zich hiervoor willen inzetten, kunnen zich bijvoorbeeld aansluiten bij organisaties zoals de Jonge Klimaatbeweging. Meer tips over hoe je samen actie kunt ondernemen lees je op de pagina Wat kan ik zelf doen?

Duurzaam en gezond

Heb je vragen over duurzame voedingskeuzes, en of die gezond zijn voor je kinderen? Raadpleeg bijvoorbeeld de website van het Voedingscentrum

Zoek je als ouder of opvoeder hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.

Hulp en advies voor ouders