Wat kun je met je kinderen doen voor een beter klimaat?

Voor kinderen en jongeren is het goed om, als ze dat willen, dingen te doen voor een beter klimaat. Zo leren ze stap voor stap positief bij te dragen aan de samenleving en aan de wereld. In het gezin kan dat beginnen met afval scheiden of samen een documentaire over het klimaat kijken. Van daaruit maak je volgende stappen. Kinderen die zich zorgen maken over het klimaat kunnen zo hun zorgen omzetten in iets positiefs.

Keuze van je kind respecteren

Als je kind de invloed  op het klimaat wil verminderen, is het belangrijk om daar als ouder open voor te staan. Ook als je er zelf misschien anders over denkt. Ga samen op zoek naar informatie of initiatieven die je kind kunnen helpen keuzes te maken in wat het wil doen om het klimaat te helpen. Verdiep je in het onderwerp en bedenk of je het goede voorbeeld kunt geven, en hoe je dat doet.

Praktische tips

Voor ouders zijn er veel bronnen met tips en praktische informatie, bijvoorbeeld onder de term 'duurzame opvoeding'. Je kind zo opvoeden dat het zich bewust is van de klimaatproblemen en bijdragen aan duurzaamheid behoren tot de wereldwijd afgesproken doelen voor een duurzamere samenleving. Het is niet altijd duidelijk waar de informatie die je op internet vindt vandaan komt. Maar er zijn een aantal algemene tips te vinden die goed passen bij een duurzame samenleving. 

In een klimaatbewuste leefstijl passen bijvoorbeeld:  

  • Tweedehandskleding dragen
  • Minder vlees eten
  • Lopend of met de fiets naar school of werk gaan
  • Biologische- of streekproducten kopen
  • Gasverbruik verminderen door de verwarming lager te zetten
  • Niet meer met het vliegtuig op vakantie gaan.

Kinderen en jongeren hebben misschien ook zelf suggesties die je in je gezin kunt bespreken. Vertel je kind ook wat je verder nog doet aan bijvoorbeeld isolatie of dat je kijkt naar een ander soort verwarming voor jullie huis. Of welke positieve ontwikkelingen je in de buurt of de gemeente ziet.

Tips voor ouders van jonge kinderen

Praat over klimaatverandering

Wanneer je met elkaar over klimaatverandering praat, let er dan op dat het je kind niet bang of verdrietig maakt. Kies er een goed moment voor uit. Vraag je kind bijvoorbeeld wat het op school over het onderwerp leert. Bedenk wat je er samen aan kunt doen. En ga samen op zoek naar voorbeelden van goede dingen al gebeuren.

Je kunt het onderwerp ook bespreekbaar maken door voor te lezen uit boeken over de natuur en klimaatverandering. Vraag bijvoorbeeld boekentips bij je bibliotheek. Meer tips over praten over klimaatverandering lees je bij Met mijn kinderen over klimaatverandering praten.

Zorg voor een positief gevoel 

Bedenk met je kind wat je kunt doen om een positief gevoel te krijgen over de wereld en het klimaat. Je kunt bijvoorbeeld samen van de natuur genieten door naar het bos of het strand te gaan. Of door thuis een eigen moestuintje te maken. Je kunt ook al met elkaar bedenken hoe je steeds minder gas en stroom gebruikt.

Maak duurzame keuzes

Bij het kopen van speelgoed kun je ook rekening houden met duurzaamheid. Kies bijvoorbeeld voor speelgoed dat van hout of gerecycled materiaal is gemaakt. Of maak samen met je kind speelgoed van afvalmateriaal. Andere duurzame ideeën zijn speelgoed ruilen met andere kinderen, of speelgoed lenen bij een speelotheek in de buurt.

Tips voor ouders van jongeren

Verdiep je samen in klimaatverandering

Bespreek met je kind wat jullie kunnen doen om klimaatverandering tegen te gaan. Welke vragen roept het op in jullie gezin? Laat je bijvoorbeeld inspireren door ouders en jongeren die zich uitspreken over het klimaatprobleem. Of bekijk samen een documentaire over snelle en hoopvolle ontwikkelingen om het probleem aan te pakken. Sta open voor elkaars ideeën en leer van elkaar. Respecteer elkaars mening, ook als die anders is dan de jouwe. Meer tips over praten over klimaatverandering lees je bij Met mijn kinderen over klimaatverandering praten.

Maak afspraken over duurzaamheid

Vind een manier om duurzaam te leven die voor het hele gezin werkt. Duurzaamheid gaat niet alleen over minder vlees eten of minder autorijden, maar ook over verantwoordelijk omgaan met energieverbruik, bijvoorbeeld door schermtijd te beperken of de verwarming een graadje lager te zetten. Bespreek de verschillende opties en ga met elkaar na welke afspraken bij jullie passen.

Moedig elkaar aan duurzame keuzes te maken

Moedig elkaar aan om duurzame keuzes te maken, bijvoorbeeld voor het kopen van tweedehandsspullen in plaats van nieuwe. In veel woonplaatsen bestaan er Facebookpagina's of online weggeefgroepen voor het gratis of voor weinig geld aanbieden van spullen, zonder dat daar veel vervoer voor nodig is. Ook op tweedehandsverkoopsites kun je vaak zoeken naar het aanbod in jouw buurt. Je kunt ook kiezen voor klimaatvriendelijke merken of producten. Daarbij kan het leuk zijn om samen na te gaan of die klimaatvriendelijkheid echt wat voorstelt. Hierover lees je meer bij 'Ook de industrie is aan zet'.

Onderneem samen actie

Praat over de invloed die jullie ook buiten het gezin kunnen hebben om klimaatverandering tegen te gaan. Moedig elkaar aan om actie te ondernemen. Jongeren die zich hiervoor willen inzetten, kunnen zich bijvoorbeeld aansluiten bij organisaties zoals de Jonge Klimaatbeweging. Meer tips over hoe je samen actie kunt ondernemen lees je op de pagina Wat kan ik zelf doen?

Duurzaam en gezond

Heb je vragen over duurzame voeding, en of dat gezond is voor je kinderen? Raadpleeg bijvoorbeeld de website van het Voedingscentrum

Zoek je als ouder of opvoeder hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.

Hulp en advies voor ouders