Als je je zorgen maakt over een kind in een ander gezin, is het soms lastig om daar iets mee te doen. Toch is het belangrijk om het wel met iemand te bespreken. Er zijn verschillende mogelijkheden om je zorgen te uiten, eventueel anoniem.
Als je bezorgd bent over kinderen in een ander gezin, is het belangrijk daarover te praten, het liefst met de kinderen en ouders zelf. Vraag hoe het met ze gaat en of ze hulp nodig hebben. Benoem waarom je je zorgen maakt. Lees de tips en adviezen om zo'n gesprek te voeren.
Lukt dit niet, of weet je niet hoe je dit moet aanpakken? Bespreek dan je zorgen en twijfels met iemand die het gezin kent. Denk aan een sociaal werker, wijkagent of leerkracht. Benoem wat jij ziet, voelt en denkt. Beschrijf bijvoorbeeld een specifieke gebeurtenis, of wat je hebt gehoord of gezien.
Veilig Thuis
Je kunt ook contact opnemen met Veilig Thuis. Een hulpverlener van Veilig Thuis denkt dan met je mee en geeft advies over wat jij kunt doen. Samen met Veilig Thuis kun je beslissen of je een melding wilt doen. Het is mogelijk om dat anoniem te doen. Veilig Thuis kan een onderzoek doen en zorgen dat de persoon of het gezin geholpen wordt.
In alle gevallen is het belangrijk om iets te doen met je zorgen. Spreek ze uit en deel je zorgen met anderen. Jij kunt ervoor zorgen dat het kind en zijn gezin de juiste hulp krijgen en dat de onveiligheid afneemt.
Heb je ernstige zorgen? Neem direct contact op met Veilig Thuis. Je kunt Veilig Thuis dag en nacht gratis bereiken op 0800 - 2000.
Wil je weten welke stappen je kunt verwachten als je Veilig Thuis belt? Bekijk dan dit filmpje.
Hulp of advies nodig?
Zoek je als ouder of opvoeder hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.