Wat doe ik als ik me zorgen maak over een ander gezin?

Als je je zorgen maakt over een kind in een ander gezin, is het soms lastig om iets te doen. Toch is het belangrijk om het met iemand te bespreken. Er zijn verschillende mogelijkheden om  je zorgen te uiten. Dat kan ook anoniem.

Praten  over je zorgen doe je het liefst met de kinderen en ouders zelf. Vraag hoe het met ze gaat en of ze hulp nodig hebben. Benoem waarom je je zorgen maakt. Lees de tips en adviezen om zo'n gesprek te voeren.

Lukt dit niet, of weet je niet hoe je dit moet aanpakken? Bespreek dan je zorgen en twijfels met iemand die het gezin kent. Denk aan een sociaal werker, wijkagent of leerkracht. Benoem wat jij ziet, voelt en denkt. Beschrijf bijvoorbeeld een specifieke gebeurtenis waardoor jouw zorgen zijn ontstaan of worden versterkt.

Veilig Thuis

Je kunt ook contact opnemen met Veilig Thuis. Een hulpverlener van Veilig Thuis denkt dan met je mee en geeft advies over wat jij kunt doen. Samen met Veilig Thuis kun je beslissen of je een melding wilt doen. Het is mogelijk om dat anoniem te doen. Veilig Thuis kan een onderzoek doen en zorgen dat de persoon of het gezin hulp krijgt.

In alle gevallen is het belangrijk om iets te doen met je zorgen. Spreek ze uit en deel je zorgen met anderen. Jij kunt ervoor zorgen dat kinderen en hun gezinnen de juiste hulp krijgen en dat de onveiligheid afneemt.

Heb je ernstige zorgen? Neem direct contact op met Veilig Thuis. Je kunt Veilig Thuis dag en nacht gratis bereiken op 0800 - 2000.

Wil je weten wat je kunt verwachten als je Veilig Thuis belt? Bekijk dan dit filmpje.

Lees ook

Zoek je als ouder of opvoeder hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.

Hulp en advies voor ouders