Hoe praat ik met een kind over wie ik me zorgen maak?

Maak je je zorgen over een kind? Praat dan eens met hem of haar, vraag hoe het gaat en luister naar wat het kind vertelt. Hieronder geven we een paar adviezen en tips om zo'n gesprek te voeren.

Kies een goed moment

Zoek een moment waarop je rustig kunt praten en het kind vrij kan spreken. Bijvoorbeeld als het kind komt spelen, je elkaar ontmoet in de tuin, in de fietsenstalling of op de galerij. Praat over wat je gehoord of gezien hebt. Vraag hoe het gaat en luister naar wat het kind vertelt.

Jonge kinderen

Bij jonge kinderen gebruik je simpele taal. Neem korte pauzes tussen zinnen. Ook kun je een stilte laten vallen na een vraag. Dan kan het kind nadenken over jouw vraag en het antwoord. Stel vragen die door het kind vrij te beantwoorden zijn, en niet alleen een 'ja of nee' uitlokken. Bijvoorbeeld niet: Vond je dat vervelend? Maar: Wat vond je daarvan? Je kunt kinderen op hun gemak stellen door zelf bijvoorbeeld ook op een lage stoel te gaan zitten.

Oudere kinderen

Bij oudere kinderen kun je een voorbeeld gebruiken, bijvoorbeeld iets wat je zelf hebt meegemaakt. Kijk en luister hoe het kind reageert. Misschien vergis je je en geeft het kind een andere verklaring voor wat jij hebt gezien. Blijf je toch bezorgd? Vertel dat het kind bij jou terecht kan.

Schuldig voelen

Zeg duidelijk dat de onveilige situatie niet de schuld is van het kind. Dit is belangrijk, omdat kinderen zich snel schuldig voelen. Zij denken dat het normaal is wat er thuis gebeurt. Of ze schamen zich. Dat kan het moeilijker maken voor het kind om te praten en om hulp te vragen.

Lees het verhaal van Maartje op Cjg043.nl. Maartje werd als kind mishandeld door haar moeder en dacht dat het haar schuld was.

Veilig Thuis

Blijf je je zorgen maken? Neem dan contact op met Veilig Thuis. Zij zijn dag en nacht gratis bereikbaar op 0800 - 2000. Houd ook contact met het kind. Vertel dat je het kind graag wilt helpen en wat je samen kunt doen.

Meer tips

Wil je meer tips? Op de website Ikvermoedhuiselijkgeweld.nl vind je handige startzinnen en adviezen over waarop je kunt letten tijdens het gesprek.

Zoek je als ouder of opvoeder hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.

Hulp en advies voor ouders