Is er veel spanning of ruzie thuis, of wordt iemand geslagen? Dan is het belangrijk dat je zo snel mogelijk hulp zoekt. Er zijn verschillende mensen en organisaties bij wie je terecht kunt.
Hulp zoeken
In elk gezin gaat het weleens niet goed, dat is normaal. Maar merk jij dat er constant spanning is en er veel ruzie wordt gemaakt? Word je geslagen? Of ben je zelf boos en agressief? Zijn je kinderen hierbij aanwezig? Dan is het belangrijk dat je zo snel mogelijk hulp zoekt.
Tips bij een gespannen thuissituatie
Als de spanning thuis oploopt, zijn er verschillende dingen die je kunt doen. De website www.ikvermoedhuiselijkgeweld.nl geeft bijvoorbeeld de volgende tips:
- Bespreek spanningen en ruzies. Praat ruzies uit, en vertel elkaar waar je je zorgen over maakt. Bespreek oplossingen: wat maakt jou, je partner of je kinderen weer rustig?
- Neem een time-out. Verlies je de controle? Tel tot 10. Adem diep in en uit. Neem afstand en zoek een veilige plek. Ga bijvoorbeeld buiten een stukje wandelen.
Vertel je verhaal
Het is belangrijk om met mensen in je omgeving te praten over jouw situatie. Denk aan buren, familie of vrienden. Je kunt jouw zorgen of vragen ook delen met de huisarts, een sociaal wijkteam, de wijkagent of de leerkracht op school. Zij kunnen naar je luisteren en met je meedenken over een passende oplossing.
Je kunt ook advies vragen bij Veilig Thuis: zij zijn 24/7 gratis bereikbaar op 0800-2000. Je kunt je verhaal anoniem vertellen. Als je naar Veilig Thuis belt, luistert een medewerker naar jouw verhaal. Hij of zij stelt vragen, maar beantwoordt ook jouw vragen. Je krijgt advies en samen bekijken jullie wat je zelf kunt doen en welke ondersteuning jouw gezin nodig heeft. Als de situatie te complex blijkt, kan er bij Veilig Thuis ook een melding worden gedaan van vermoedens van kindermishandeling. Dit kan ook anoniem. Veilig Thuis doet vervolgens onderzoek of roept de hulp in van hulpverleners uit jouw regio. Als je een melding hebt gemaakt, vertelt Veilig Thuis altijd wat hiermee gaat gebeuren.
Masker 19
Misschien is het in jouw situatie niet mogelijk om er met iemand over te praten of te bellen. Dan is het goed om te weten dat je ook bij de apotheek om hulp kan vragen. Als je bij de apotheek 'masker 19' zegt, zal die jou direct helpen. Als je alleen bent, kan je samen met de medewerker van de apotheek Veilig Thuis bellen. Ben je niet alleen en is de pleger in de buurt? Dan belt de apotheek naar Veilig Thuis en geeft jouw naam, adres en geboortedatum door. Veilig Thuis en de politie stemmen dan af welke vervolgactie nodig is.
Acute onveilige situatie?
Is er sprake van een acute onveilige situatie en is de veiligheid van het kind in gevaar? Twijfel dan niet en bel 112.
Je bent niet alleen
Het kan lastig zijn om te erkennen dat het thuis niet goed gaat. Misschien heb je het gevoel dat je er alleen voor staat, en denk je dat je het zelf kan of moet oplossen. Of durf je geen hulp te vragen, omdat je bang bent dat anderen je zullen veroordelen of dat de situatie erger wordt. Toch is het belangrijk om hulp te vragen. Zo geef je jezelf en je kind(eren) de kans om uit de nare situatie te komen. Vraag om hulp, spreek iemand aan en vertel je verhaal. Je hoeft het niet alleen te doen!
Meer informatie
Informatie voor ouders - Richtlijnen jeugdhulp en jeugdbeschermingHulp inschakelen bij geweld in het gezin
Hulp of advies nodig?
Zoek je als ouder of opvoeder hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.