Veelgestelde vragen over ervaringsdeskundigheid

Als je als ouder specifieke ervaringen hebt, bijvoorbeeld met een kind met jeugdhulp, weet je als geen ander wat dit betekent. Als je hier op reflecteert, spreek je over ervaringskennis. Maar hoe word je een ervaringsdeskundige ouder? Dat en meer lees je op deze pagina.

Hoe word ik ervaringsdeskundige?

Om jouw ervaringskennis goed in te kunnen zetten is het belangrijk dat jij je ervaring goed hebt verwerkt. Dit houdt in dat je over je ervaring kunt praten zonder in de emotie te schieten.

Om ervaringsdeskundige te worden kun je een training of opleiding volgen. Dan leer je bijvoorbeeld:

  • Reflecteren op je eigen ervaring
  • Analyseren van jouw ervaring
  • Jouw ervaring koppelen aan literatuur
  • Het delen van jouw ervaring op een manier waardoor een ander daar iets aan heeft

Er zijn steeds meer mbo- en hbo-opleidingen, trainingen en cursussen die je opleiden tot ervaringsdeskundige

Wat kan ik doen als ervaringsdeskundige?

Met jouw ervaringskennis kun je advies geven aan organisaties, professionals of gemeenten. Jij hebt ervaring met een situatie die medewerkers van een organisatie of gemeenten niet hebben. Zo werk je mee aan beleid dat daardoor in de toekomst beter aansluit bij wat anderen nodig hebben.

Daarnaast kun je jouw ervaringskennis inzetten om een individu of groep te ondersteunen die nu hetzelfde meemaakt. Het is voor hen makkelijker om met iemand te praten die begrijpt wat hij of zij doormaakt. In dit soort situaties stem je af met een hulpverlener. Zo is voor iedereen duidelijk wie wat bijdraagt.

Wanneer ben ik er klaar voor om mijn ervaringskennis in te zetten?

Als jij je ervaringskennis wilt inzetten is het belangrijk dat jouw ervaring een plek heeft gekregen. En dat je erover kan praten zonder in de emotie te schieten.  Alleen dan kun je een ander goed ondersteunen.

Krijgt een ervaringsdeskundige betaald?

Dat verschilt per situatie. Er zijn ervaringsdeskundigen die een vergoeding krijgen en er zijn ervaringsdeskundigen die in dienst zijn en loon ontvangen. Het hangt af van de rol die je bij een organisatie vervult. Soms is er bij een organisatie geen budget om een ervaringsdeskundige in dienst te nemen. Er kunnen ook redenen zijn waarom je zelf geen loon wilt ontvangen. Bijvoorbeeld omdat de overstap van uitkering naar betaald werk nog te groot is. Je kunt er dan voor kiezen om als vrijwilliger te starten en zo ervaring op te doen. Je mag altijd bespreken of een vergoeding mogelijk is.

Wil jouw kind ervaringsdeskundige worden? Bekijk dan de pagina Ervaringskennis inzetten.

Zoek je als ouder of opvoeder hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.

Hulp en advies voor ouders