Veelgestelde vragen over ervaringsdeskundigheid

Als je als ouder specifieke ervaringen hebt, bijvoorbeeld met een kind met jeugdhulp, weet je als geen ander wat dit betekent. Als je hier op kunt terugkijken en reageren, spreek je over ervaringskennis. Maar hoe word je een ervaringsdeskundige ouder? Dat en meer lees je op deze pagina.

Wanneer ben ik er klaar voor om mijn ervaringskennis in te zetten?

Als jij je ervaringskennis wilt inzetten is het belangrijk dat jouw ervaring een plek heeft gekregen. En dat je erover kunt praten zonder erg emotioneel te worden. Alleen dan kun je een ander goed helpen.

Hoe word ik ervaringsdeskundige?

Je hebt geen opleiding of training nodig om ervaringsdeskundige te worden. Het volgen van een training of opleiding kan je wel helpen om je ervaring op een professionele manier in te zetten. Er zijn ook organisaties die alleen werken met getrainde ervaringsdeskundigen. Tijdens een training of opleiding leer je bijvoorbeeld:

  • Terugkijken en reageren op je eigen ervaring
  • Het onderzoeken van jouw ervaring
  • Jouw ervaring verbinden met onderzoek naar vergelijkbare situaties
  • Het delen van jouw ervaring op een manier waardoor een ander daar iets aan heeft

Er zijn steeds meer mbo- en hbo-opleidingen, trainingen en cursussen die je opleiden tot ervaringsdeskundige.

Wat kan ik doen als ervaringsdeskundige?

Met jouw ervaringskennis kun je advies geven aan organisaties, professionals of gemeenten. Jij hebt ervaring met een situatie die medewerkers van een organisatie of gemeenten niet hebben. Bijvoorbeeld ervaring met het ontvangen van schuldhulpverlening of jeugdhulp. Zo werk je mee aan beleid dat daardoor in de toekomst beter past bij wat anderen nodig hebben.

Daarnaast kun je jouw ervaringskennis inzetten om een persoon of groep te ondersteunen die nu hetzelfde meemaakt. Het is voor hen makkelijker om met iemand te praten die begrijpt wat diegene doormaakt. In dit soort situaties maak je afspraken met een hulpverlener. Zo is voor iedereen duidelijk wie wat bijdraagt.

Krijgt een ervaringsdeskundige betaald?

Dat verschilt per situatie. Je mag altijd bespreken of een vergoeding mogelijk is. Er zijn ervaringsdeskundigen die een vergoeding krijgen. En er zijn ervaringsdeskundigen voor wie dit hun baan is en die loon ontvangen. Het hangt af van de rol die je bij een organisatie hebt.

Soms is er geen geld om een ervaringsdeskundige een baan te geven. Er kunnen ook redenen zijn waarom je zelf geen loon wilt ontvangen. Bijvoorbeeld omdat de overstap van uitkering naar betaald werk nog te groot is. Je kunt er dan voor kiezen om als vrijwilliger te starten en zo ervaring op te doen.

Wil jouw kind ervaringsdeskundige worden? Bekijk dan de pagina Ervaringskennis inzetten.

Zoek je als ouder of opvoeder hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.

Hulp en advies voor ouders