Wat kan ik doen als ik me down voel?

Als je je down voelt, kun je verschillende dingen proberen om je beter te voelen. Op deze pagina lees je manieren die kunnen helpen.

Probeer te bedenken waarom je je down voelt

Soms voel je je down, maar weet je niet goed waarom. Het helpt als je probeert te bedenken wat de oorzaak is. Want als je dat weet, weet je misschien ook hoe je kunt proberen om je weer fijner te voelen. Het is normaal als je niet precies weet waarom je je niet goed voelt.

Laat je emoties toe

Het helpt meestal niet om emoties weg te stoppen. Iedereen voelt zich weleens slecht, dus geef jezelf de tijd. Zeker als er iets vervelends is gebeurd, is het normaal dat dit effect op je heeft. Lees meer over hoe je om kunt gaan met verlies.

Schrijf op wat je denkt en voelt

Als je veel piekert, denk je vaak steeds weer aan dezelfde dingen. Het kan lastig zijn om daar uit te komen. Probeer eens op te schrijven wat je denkt en voelt. Door het op te schrijven ben je het even kwijt. Het staat op papier, dus je hoeft het niet meer te onthouden. Ook helpt het om aan andere dingen te denken dan de gedachten die steeds in je hoofd zitten. Je kunt met iets meer afstand naar je situatie kijken en soms krijg je daardoor nieuwe ideeën. Dat kan helpen om iets te doen met een probleem.

Probeer te praten over je gevoelens

Het helpt om gevoelens niet weg te stoppen. Als je met anderen praat over wat je voelt, merk je misschien dat anderen dit herkennen. Je bent vaak niet de enige die ergens mee zit of ergens over twijfelt. Iedereen voelt zich weleens slecht. Als je het lastig vindt om het gesprek te beginnen, lees dan Hoe praat ik met iemand over hoe ik mij voel?.  

Vertel anderen wat jou helpt

Ook als je je niet goed voelt, kun je nog steeds fijn gezelschap zijn voor anderen. Zeg het gewoon als je je niet zo lekker voelt en daardoor minder vrolijk bent dan normaal. Iedereen herkent dit soort momenten. Je geeft anderen zo ook de kans om jou te steunen. Als je liever niet over je problemen praat, maar gewoon iets leuks wilt doen, kun je dat ook zeggen. Geef aan dat je juist afleiding wil. Dan weten anderen hoe ze je kunnen helpen op dat moment.

Bel of chat anoniem met iemand

Misschien vind je het juist fijn om te praten met iemand die je niet kent. Als je jonger bent dan 18 jaar, kun je bellen of chatten met de Kindertelefoon. En na je achttiende is er de Alles Oké? supportlijn. Dit is gratis en anoniem, dus je hoeft niet te vertellen wie je bent. Je kunt vragen stellen over je gevoelens, problemen, toekomstvragen en relaties. Je bent niet de enige die twijfels en vragen heeft en het kan heel erg opluchten als je hierover praat.

Geef jezelf een zetje om iets juist wél te doen

Als je je niet zo goed voelt, heb je misschien de neiging om minder af te spreken met mensen bij wie je je fijn voelt. Of je hebt minder zin om dingen te doen die je normaal wel leuk vindt. Zoals sporten of een hobby. Soms moet je jezelf een klein zetje geven om dat juist wel te blijven doen. Dit geeft je vaak weer een beetje positieve energie.

Zorg dat je beweegt

Als je nergens zin in hebt, kan het moeilijk zijn om te gaan bewegen en sporten. Maar vaak helpt het wel. Door te wandelen, fietsen of sporten geef je je hoofd even rust. Ook maken je hersenen stofjes aan die je vrolijker maken. Doe vooral iets wat bij je past en wat jij prettig vindt. Door de activiteit kom je soms ook op nieuwe ideeën en kun je misschien een oplossing vinden voor een probleem.

Stel je eisen bij

Misschien verwacht je te veel van jezelf. Het probleem zit dan in je eigen hoofd. Je hebt hoge eisen voor jezelf. En je mag van jezelf nooit iets fout doen. Bedenk eens wat jij tegen een vriend zou zeggen met dezelfde gevoelens. Zou je dat advies zelf ook kunnen gebruiken? Vaak zijn we harder voor onszelf dan voor anderen. Misschien helpt het om iets minder streng voor jezelf te zijn en iets minder van jezelf te eisen.

Wees trots op kleine stappen

Als alles wat je doet moeite kost, voelt het misschien alsof je niets bereikt. Maar dat je het probeert is al iets om trots op te zijn. Denk in kleine stapjes. Je bent bijvoorbeeld wel uit bed gekomen. Je hebt een hoofdstuk gelezen in je studieboek. Of je bent naar een afspraak gegaan waar je tegenop zag. Deel grote taken op in kleine taakjes. En kijk welke kleine taak je kunt doen. Elke stapje is er één. Wees trots op elke stap.

Gebruik humor

Humor kan helpen om dingen wat positiever te zien. Soms voelt een probleem heel groot. Als je er grappen over maakt, kan het net wat minder serieus worden. Humor helpt ook om even aan andere dingen te denken.

Vergelijk eerlijk

Je kunt je onzeker voelen als je je vergelijkt met anderen. Soms lijkt het of iedereen alles voor elkaar heeft. Zeker op sociale media. Maar vaak vertellen mensen daar niet het hele verhaal. De meeste mensen zijn wel ergens onzeker over. Dit kun je alleen niet altijd aan ze zien. Probeer jezelf daarom niet te vergelijken met het beeld dat ze van zichzelf op sociale media delen.

Zoek afleiding

Als je ergens mee zit, kan dit de hele tijd door je hoofd blijven gaan. Dit helpt je vaak niet verder. Het is belangrijk om je soms te ontspannen en even niet aan je problemen te denken. Daarom moet je het soms ook even loslaten en afleiding zoeken. Luister naar mooie muziek, of een podcast. Ook kunnen mindfulnessoefeningen helpen om je lijf en gedachten rustiger te maken.

  • Samson, A. C. & Gross, J.J. (2012). Humour as emotion regulation: The differential consequences of negative versus positive humour, Cognition & Emotion, 26:2, 375-384 Doi:10.1080/02699931.2011.585069
  • Schäfer, J. Ö., Naumann, E., Holmes, E.A., Tuschen-Caffier, B., & Samson, A.C. (2017). Emotion Regulation Strategies in Depressive and Anxiety Symptoms in Youth: A Meta-Analytic Review. Journal of Youth and Adolescence, 46(2):261-276. doi: 10.1007/s10964-016-0585-0.
  • Sendzik, L., Ö, Schäfer, J., C, Samson, A., Naumann, E., & Tuschen-Caffier, B. (2017). Emotional Awareness in Depressive and Anxiety Symptoms in Youth: A Meta-Analytic Review. Journal of youth and adolescence, 46(4), 687–700.
  • Liu, Q.Q. et al. (2017). Upward social comparison on social network sites and depressive symptoms: A moderated mediation model of self-esteem and optimism. Personality and Individual Differences, 113,223-228. Doi: 10.1016/j.paid.2017.03.037.
  • Wicks-Nelson, R. & Israel, A.C. (2015). Abnormal Child and Adolescent Psychology. DSM-V Update. 8th ed. Amsterdam:Pearson.
  • Zimmer-Gembeck, M.J., & Skinner, E.A. (2010). Review: The development of coping across childhood and adolescence: An integrative review and critique of research. International Journal of Behavioral Development, 35, 1-17.

Zoek je als jongere hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.

Hulp en advies voor jongeren