Hoe praat ik met iemand over hoe ik mij voel?

Als je niet lekker in je vel zit, is het fijn om hierover te praten. Misschien wil je dat wel graag, maar vind je het spannend. Of je weet niet wat je moet zeggen. Op deze pagina lees je hoe je zo'n gesprek kunt aanpakken.

Bedenk eerst met wie je wilt praten

Met iemand die je kent

Je kunt praten met iemand bij wie je je fijn voelt. Bijvoorbeeld een vriend of vriendin, een docent of je ouder. Of iemand van de sportvereniging, de kerk of de moskee.

Anoniem bellen of chatten

Het is ook oké als je liever met iemand praat die je niet kent. Als je jonger bent dan 18 jaar, kun je bellen of chatten met de Kindertelefoon. En vanaf je achttiende is er de Alles Oké? supportlijn. Dit is gratis en anoniem, dus je hoeft niet te vertellen wie je bent.

Kies een moment om te praten

Als je weet met wie je wilt praten, kun je daarna bedenken wanneer je het liefst met die persoon wilt praten. Soms is het makkelijker om een gesprek te beginnen als je samen iets aan het doen bent. Bijvoorbeeld koken, wandelen of winkelen. Of misschien praat je makkelijker als je met iemand op de fiets of in de auto zit.

Stuur een appje

Als je praten te lastig of spannend vindt, kun je een appje of berichtje sturen. Dan kun je rustig bedenken wat je precies wilt zeggen. Als je wilt, kun je daarna in het echt verder praten.

Bedenk van tevoren wat je wilt zeggen

Het kan helpen als je van te voren bedenkt wat je wilt zeggen. Je kunt het ook eerst opschrijven. Soms is het lastig om uit te leggen hoe je je voelt. Bedenk dat het niet uitmaakt hoe je het zegt. Vaak wordt het vanzelf duidelijker als je begint met praten.

Dingen die je kunt zeggen

Je kunt bijvoorbeeld het gesprek beginnen door te zeggen:

  • Ik voel me somber.
  • Ik heb veel stress.
  • Ik heb geen energie.
  • Ik voel me ongelukkig.
  • Ik heb geen zin om de dag te beginnen.

Vaak gaat het gesprek daarna vanzelf verder. Maar het is ook niet erg als het een kort gesprek is.

Wil je je verhaal kwijt of samen bedenken wat helpt?

Bedenk of je alleen je verhaal kwijt wilt, of dat je ook samen wilt nadenken over wat jou helpt. Zoals:

  • waar je energie van krijgt, zoals een hobby
  • wat een fijne afleiding is, zoals een sport of iets doen met anderen
  • op welke plek je je prettig voelt, zoals thuis of op de sportclub
  • bij welke mensen je je fijn voelt
  • wat anderen kunnen doen of tegen je kunnen zeggen

Wat als je je schaamt of schuldig voelt?

Misschien wil je liever aan niemand vertellen hoe je je voelt. Misschien voel je je schuldig over je gevoelens. Of je wilt anderen niet lastigvallen. Die gevoelens komen vaak voor bij mensen die zich somber of depressief voelen.

Mensen willen juist graag helpen

Het is belangrijk om te onthouden dat veel mensen juist graag willen helpen. Ze vinden het fijn als je vertelt over hoe je je voelt. En voor jou is het ook fijn om het te vertellen. Anderen kunnen namelijk niet altijd aan je zien hoe het met je gaat. Of ze zien wel dat het niet goed met je gaat, maar ze weten niet hoe ze je kunnen helpen.

Praten levert iets op

Vaak is het een opluchting om niet alleen rond te lopen met waar je mee zit. En als je vertelt hoe je je voelt, kunnen anderen hiermee rekening houden. Als je dat fijn vindt, kunnen jullie samen bespreken hoe je wilt dat anderen met je omgaan en wat jou kan helpen als je je somber voelt.

Denk je na over zelfmoord?

Heb je last van negatieve gedachten en voel je je soms zo somber dat je nadenkt over zelfmoord? Praat daar dan ook over met iemand. Dat kan iemand zijn die je kent. Of je kunt anoniem chatten of bellen met iemand van de hulplijn van 113. Meer informatie over gedachten aan zelfmoord en wat je dan kunt doen, vind je op Brainwiki of bij 113.

Zoek je als jongere hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.

Hulp en advies voor jongeren