Onderzoek naar gevolgen van de coronatijd voor kinderen, jongeren en gezinnen

Sinds het begin van de coronacrisis zijn er veel onderzoeken uitgevoerd naar de gevolgen van de coronatijd voor kinderen, jongeren en gezinnen. Via deze pagina vind je voor verschillende thema's de belangrijkste uitkomsten van deze onderzoeken. En daarbij een overzicht van de relevante onderzoeken.

Juist tijdens de coronacrisis is deze informatie over kinderen, jongeren en opvoeders belangrijk. De onderzoeksresultaten over hoe zij en hun directe omgeving de coronacrisis ervaren, geeft inzicht in hoe zij zo goed mogelijk door deze ongewone situatie komen. Wat gaat goed en wat gaat minder goed? Daarnaast kan iedereen in het jeugdveld veel leren van een crisissituatie als deze met het oog op de toekomst. Ook als de coronacrisis er niet meer is, blijft deze informatie relevant voor professionals, beleidsmakers en onderzoekers.

Alleen op zoek naar cijfers? Bekijk dan Cijfers over coronavirus: opvoeden en opgroeien of het Landelijk dashboard sociale impact corona van de VNG.

De resultaten van veel studies, peilingen, enquêtes en analyses uit de periode maart 2020 - april 2022 heeft het NJi gebundeld in de overzichtsstudie Mentaal welbevinden van de jeugd: lessen uit de coronacrisis. Daarnaast publiceerden het RIVM en Nivel in januari 2022 een literatuurstudie waarin zowel Nederlandse als internationale literatuur is bestudeerd.