Onderzoek naar gevolgen van de coronatijd voor kinderen, jongeren en gezinnen

Sinds het begin van de coronacrisis zijn er veel onderzoeken uitgevoerd naar de gevolgen van de coronatijd voor kinderen, jongeren en gezinnen. Via deze pagina vind je voor verschillende thema's de belangrijkste uitkomsten van deze onderzoeken.

Nu de coronacrisis steeds verder achter ons ligt, wordt het moeilijker om te herleiden welke effecten de pandemie direct heeft gehad op het opgroeien en opvoeden van de jeugd. Op de themapagina's hieronder lees je conclusies uit de verschillende onderzoeken. We beschrijven ook wat er geleerd is uit een crisissituatie als deze. Hoe zijn kinderen, jongeren en gezinnen door deze ongewone situatie heengekomen? Wat heeft daarbij geholpen en wat niet? Wat is er nu misschien nog merkbaar?

De resultaten van veel nationale studies, peilingen, enquêtes en analyses uit de periode maart 2020 - april 2022 heeft het NJi gebundeld in de overzichtsstudie Mentaal welbevinden van de jeugd: lessen uit de coronacrisis. Dit is een vervolg op de eerdere overzichtsstudie van het NJi uit 2021 Effecten van corona op jeugd, gezin en jeugdveld. Het RIVM en Nivel publiceerden literatuurstudies waarbij ook internationale wetenschappelijke literatuur werd bekeken.