Hoe maak ik mijn leven met autisme makkelijker?

Autisme kun je niet voorkomen. Het gaat ook nooit meer helemaal weg. Je kunt het dus zien als een deel van wie je bent. Je kunt wel leren er beter mee om te gaan en je sterke kanten in te zetten. Dan wordt het leven met autisme iets makkelijker voor jezelf.

Wat kan ik zelf doen?

Bij autisme kun je jezelf op de volgende manieren helpen.  

Weten wat je hebt

Autisme is voor iedereen anders. Als je beter weet wat autisme voor jou betekent, kun je er ook beter mee leren omgaan. Praat er over met je ouders. Vraag bijvoorbeeld: 'Wat merken jullie van mijn autisme?'. Vraag ook informatie aan je huisarts, iemand van het wijkteam of een psycholoog. Of zoek informatie via betrouwbare bronnen zoals deze site of Brainwiki.

Een vaste planning aanhouden

Veel mensen met autisme vinden het fijn als ze weten wat ze kunnen verwachten. Daarvoor helpt bijvoorbeeld een vaste dagelijkse planning. Dus: elke dag op dezelfde tijd wakker worden, ontbijten, lunchen, avondeten en naar bed gaan. Je kunt aan je ouders vragen om je te helpen met het maken van een vaste planning en je daar samen aan houden.

Erover praten met mensen om je heen

Mensen in je omgeving weten misschien niet goed wat autisme is. Het kan helpen om erover te praten. Als je klasgenoten en docent beter begrijpen waarom je het bijvoorbeeld moeilijk vindt als het heel druk is in de klas, kunnen ze daar rekening mee houden.

Erover praten met leeftijdsgenoten die ook autisme hebben

Het kan helpen om andere kinderen of jongeren te spreken die ook autisme hebben. Jullie kunnen elkaar dan tips geven of ervaringen uitwisselen. Bijvoorbeeld via het forum van de NVA, de Nederlandse Vereniging voor Autisme.

Je sterke kanten zoeken

Autisme hebben is niet altijd makkelijk, maar het heeft ook sterke kanten. Zoals goed kunnen analyseren of creatieve oplossingen bedenken. Bekijk samen met de mensen om je heen waar jij goed in bent en hoe je die sterke kanten kunt gebruiken.

Wat voor hulp kan ik krijgen?

Voor het leren omgaan met autisme bestaan verschillende soorten hulp.

Psycho-educatie

Door psycho-educatie leer je wat bij jouw autisme hoort en waardoor dat komt. Als je beter begrijpt waarom je iets moeilijk vindt, kun je beter bedenken hoe je het makkelijker kunt maken. En als je weet wat je sterke kanten zijn, kun je die inzetten.

Gedragstherapie

Via gedragstherapie leer hoe jij je gedraagt in verschillende situaties en hoe je dat makkelijker kunt maken. Bijvoorbeeld in het omgaan met andere mensen. Ook oefen je met het herkennen hoe een ander zich voelt, bijvoorbeeld verdrietig, zenuwachtig of blij.

Medicijnen

Tegen autisme bestaan geen medicijnen. Wel kun je medicijnen krijgen tegen andere problemen, bijvoorbeeld als je heel druk bent of snel boos of bang.

De inhoud van deze pagina is tot stand gekomen in samenwerking met Landelijk Kenniscentrum LVB en Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie.

Zoek je als jongere hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.

Hulp en advies voor jongeren