Hoe praat ik met anderen over mijn autisme?

Misschien denk je dat je autisme hebt, maar weet je niet goed hoe je daarover moet praten met andere mensen. Of je weet dat je autisme hebt, maar je vindt het moeilijk om het daarover te hebben op school of met je vrienden. Hier vind je advies over het bespreken van autisme.

Wat vertel ik anderen als ik denk dat ik autisme heb?

Herken jij jezelf in de kenmerken van autisme? Kun je bijvoorbeeld moeilijk contact maken? Ben je overgevoelig of juist ongevoelig voor prikkels? Dan is het verstandig om daarover te praten met mensen die je vertrouwt. Bedenk voor het gesprek waar je het wel en niet over wilt hebben. Het kan helpen om dit voor jezelf op te schrijven.

Je kunt ook samen naar een huisarts of wijkteam gaan. Samen kun je dan beslissen of je verdere hulp wil. Dat kun je alleen doen, of samen met iemand die je vertrouwt.

Vertel ik aan anderen dat ik autisme heb?

Misschien heb je geen zin om te vertellen dat je autisme hebt. Of weet je niet hoe je dat het beste kunt doen. Overleg dan met iemand die jij vertrouwt of het nodig of handig is om met anderen over jouw autisme te praten. 

Niet iedereen weet dat autisme bij iedereen anders is. Door anderen te vertellen wat autisme voor jou betekent, begrijpen zij jouw reacties in bepaalde situaties beter. Je kunt dan ook met mensen praten over wat je van hen nodig hebt.

Hoe vertel ik mijn vrienden dat ik autisme heb?

Je kunt jouw vrienden websites of video's over autisme laten zien. Daardoor kunnen zij autisme beter begrijpen en zich beter inleven in jouw situatie. Om misverstanden te voorkomen is het belangrijk om met je vrienden af te spreken wat jullie van elkaar verwachten.

Je kunt ook contact zoeken met andere jongeren met autisme via bijeenkomsten of via websites zoals Autsider of het forum van de NVA, de Nederlandse Vereniging voor Autisme.

Hoe vertel ik op school dat ik autisme heb?

Om je autisme op school te bespreken kun je een aantal dingen doen. Je kunt bijvoorbeeld een spreekbeurt of presentatie geven over autisme voor je docent en je klasgenoten. Zo kun je vertellen wat autisme is en wat het voor jou betekent.

In gesprekken over autisme kun je de Gesprekshulp voor op school gebruiken. Ook kun je jouw klasgenoten verwijzen websites of video's over autisme laten zien. Daardoor kunnen zij autisme beter begrijpen en zich beter inleven in jouw situatie.

De inhoud van deze pagina is tot stand gekomen in samenwerking met Landelijk Kenniscentrum LVB en Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie.

Zoek je als jongere hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.

Hulp en advies voor jongeren