Welke hulp kan ik verwachten?

In de media gaat het vooral over ouders die getroffen zijn door de toeslagenaffaire. Ouders die zich melden bij de Belastingdienst kunnen een vergoeding voor de schade krijgen. Ook is het voor hen mogelijk om via de gemeente extra ondersteuning te krijgen. Maar ook kinderen kunnen veel last hebben van de gevolgen.

Ervaringen van kinderen en jongeren

Als je kind bent van een ouder die te maken heeft met de toeslagenaffaire, kun je veel last hebben van de gevolgen. Misschien was er thuis weinig geld en hadden jouw ouders hier grote zorgen over. Misschien gingen zij zelfs scheiden of moest jij tijdelijk ergens anders wonen. De kans is dan groot dat je je zorgen hebt gemaakt om jezelf en over je ouders. Dit alles kan veel stress geven.

Volgens de getroffen kinderen en jongeren is de ervaring van de gevolgen van de toeslagenaffaire voor hen anders dan voor ouders. In een video van Missing Chapter Foundation delen kinderen en jongeren hun ervaring. De vorige Staatssecretaris van Financiën vroeg kinderen en jongeren om mee te denken over ondersteuning aan alle kinderen en jongeren die door de toeslagenaffaire zijn geraakt. Missing Chapter Foundation begeleidt dit. Vijf jongeren vertellen in deze video hoe zij geraakt zijn door de affaire.

Kindregeling

Logisch dat je je afvraagt hoe jij gecompenseerd wordt. Helaas is er nog veel onduidelijkheid. De Belastingdienst werkt aan een tegemoetkoming voor kinderen: de Kindregeling.  Er is nog veel onduidelijk over deze regeling. Het kan nog een tijd duren voordat duidelijk is wat de regeling precies zal inhouden.

Op de website van de belastingdienst vind je meer informatie over de Kindregeling. Je leest hier ook wanneer de regeling klaar is. De belastingdienst neemt dan contact met jou op. Dit hoef je niet zelf te doen.

Gedupeerde kinderen en jongeren schreven samen met de Missing Chapter Foundation aanbevelingen voor de kindregeling van de overheid. Een van hun belangrijkste boodschappen is dat echt herstel verder gaat dan geld. Het gaat hen vooral om de erkenning als mens en een gevoel van regie over hun eigen leven. 

Terwijl je wacht op de kindregeling en ander herstel, kun je last hebben van onzekerheid en stress. Dat is begrijpelijk. Lees hoe je kunt omgaan met stress en onzekerheid.

Geldproblemen

Als jij en je ouders nog met geldproblemen leven, kun je via verschillende fondsen financiële ondersteuning krijgen. Meer hierover lees je bij:

Ik heb niet genoeg geld om mee te doenGebruik maken van hulp om rond te komen

Alle pagina's over de toeslagenaffaire

Naar het overzicht

Ellen Donkers

Ellen Donkers

adviseur en onderzoeker