Wat is de toeslagenaffaire?

De Belastingdienst heeft tussen 2005 en 2019 fouten gemaakt. Ouders kregen geld zodat zij de kinderopvang voor hun kinderen konden betalen. Daar hadden ze recht op, maar sommige ouders kregen te horen dat ze duizenden euro's moesten terugbetalen.

Geldproblemen

Veel gezinnen kregen daardoor schulden en kwamen in grote geldproblemen. De Belastingdienst had fouten gemaakt en het bleek onterecht dat sommige ouders geld moesten terugbetalen. Dit wordt de kinderopvangtoeslagaffaire genoemd. Dat had nooit mogen gebeuren.

Bekijk voor meer uitleg over de toeslagenaffaire de video van het Jeugdjournaal.

Gevolgen voor kinderen en jongeren

De kinderopvangtoeslagaffaire heeft grote gevolgen gehad voor kinderen en jongeren die hiermee zijn opgegroeid. Bij hen thuis was er lange tijd weinig geld en veel stress. Kinderen en jongeren hadden bijvoorbeeld geen geld om te sporten of op vakantie te gaan. En jongeren hebben bijvoorbeeld studievertraging opgelopen.

Zijn jouw ouders getroffen door de toeslagenaffaire? Hieronder vind je links naar informatie over hoe je om kunt gaan met stress en onzekerheid én over welke hulp er voor jou beschikbaar is.

Zoek je als jongere hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.

Hulp en advies voor jongeren