Hoe kan ik omgaan met stress en onzekerheid?

Veel ouders hebben last van stress en onzekerheid door de toeslagenaffaire. Rondom de compensatie is nog veel onduidelijk. Ook duurt de afhandeling hiervan lang. Hoe kun je omgaan met deze gevoelens?

Wat doet stress?

We weten dat stress een negatieve invloed kan hebben op het zelfbeeld en zelfvertrouwen van ouders. Zo kan stress bijvoorbeeld leiden tot depressieve gevoelens en angsten. Hoe het met je gaat heeft invloed op de opvoeding van je kind én op hoe goed je kunt inspelen op wat jouw kind nodig heeft. Goed voor jezelf zorgen is dus belangrijk, voor jou en voor je kind. Hieronder lees je een aantal tips die je kunnen helpen met het omgaan met stress en onzekerheid.

Je staat er niet alleen voor

Als je veel stress ervaart kan het zijn dat je overal negatiever naar kijkt. Je bent bijvoorbeeld somber of wat sneller gefrustreerd in je dagelijkse activiteiten. Je kunt dan in een negatieve spiraal terecht komen. Als je merkt dat je hier last van hebt, kan het helpen om hier met anderen over te praten. Zij kunnen je steunen in een periode van onzekerheid. Je kunt praten met je vrienden of familie en misschien helpt het ook om te praten met andere ouders die getroffen zijn door de toeslagenaffaire. Daarnaast kun je ook je verhaal kwijt bij de Oudertelefoon.

Naast praten over wat je nu voelt is het ook goed om vooruit te blijven kijken. Er komt een eind aan deze onzekere periode. Toekomstperspectief en hoop helpen je om door de stress en onzekerheid te komen. Het is ook begrijpelijk dat dit niet altijd lukt. Vind je dit heel lastig? Praat dan ook met je huisarts, want die kan je eventueel doorverwijzen naar professionele hulp.

Stress en onzekerheid van je kinderen

Een ingrijpende gebeurtenis leidt vaak ook tot stressreacties bij kinderen en jongeren. Ze kunnen bijvoorbeeld angstig of wantrouwend zijn of moeite hebben met slapen. Deze reacties horen erbij en kunnen onderdeel zijn van het verwerkingsproces. 

Ingrijpende gebeurtenissen leiden niet altijd tot traumagerelateerde problemen. Klachten of somberheid zijn normaal voor kinderen en jongeren die iets heftigs hebben meegemaakt. Het grootste deel van deze kinderen veert zelf ook weer terug. De hulp van ouders, familie, vrienden of professionals helpt hierbij.

Ook als kinderen en jongeren stress ervaren hoeft dit niet erg te zijn, zolang er genoeg leuke dingen tegenover staan. Dat hoeven geen grote dingen te zijn, het kan al helpen om bijvoorbeeld samen te eten of een film te kijken. Op zoek naar inspiratie? Bekijk dan eens de pagina Iets leuks doen met het gezin.

Praten met je kind over wat jullie hebben meegemaakt

Het kan zo zijn dat je kind de tijd van stress en onzekerheid anders heeft ervaren dan jij. Misschien hebben zij minder van jouw stress meegekregen dan je denkt. Praat met je kind over wat jullie hebben meegemaakt. Geef je kind de gelegenheid om zijn gevoelens te delen en volg daarbij hun initiatief en respecteer hun grenzen. Geef eerlijk antwoord op de vragen die je kind stelt.

Houd hierbij rekening met de leeftijd van je kind en de belevingswereld. Probeer vooral open vragen te stellen aan je kind zoals 'Wat vind je ervan?' of 'Hoe heb jij de situatie ervaren?'

Zoek je als ouder of opvoeder hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.

Hulp en advies voor ouders