Vastlopen in je werk

Werken in een complexe situatie geeft een grotere kans op vastlopen: niet weten wat je kunt doen en tegen beter weten in blijven ploeteren. Vastlopen kan er verschillend uitzien en wordt door iedereen anders ervaren. Hoe herken je tóch signalen en wat kun je doen om het vastlopen te verhelpen? 

Signalen herkennen

Ben je gefrustreerd over bijvoorbeeld veranderingen in de organisatie of sector en de gevolgen voor het werk? Trek je jezelf terug uit je werk. Of heb je het gevoel dat je vooral aan het ploeteren en worstelen bent? Dit zijn mogelijk signalen van vastlopen. Wat kun je met deze signalen doen?

Tijd nemen om te vertragen

Als je merkt dat je vastloopt, kan het helpen om te vertragen. Probeer even weg te gaan uit je hoofd en in je buik te zakken. Wat merk je? Oefeningen zoals mindfulness of ademhalingsoefeningen kunnen helpen om dichter bij je gevoel en intuïtie te komen. Er zijn online veel praktische en korte ademhalings- en mindfulness oefeningen te vinden.

Ga met je team in gesprek

Waarschijnlijk ben je niet de enige die dit voelt. Bespreek met je team waar je tegenaan loopt. Of als je merkt dat een ander vastloopt. Trap op de rem en spreek je uit. Bijvoorbeeld: 'Ik zie dat je maar doorgaat. Ik herken dat ook bij mezelf.' Of 'We doen heel hard ons best en voelen ons verantwoordelijk, maar doen we hier ook het goede? Ik heb het gevoel van niet.'

Om in balans te blijven werken in complexe situaties helpt het om vaker samen een pas op de plaats te maken, bij je gevoel te komen en vanuit daar anders te denken en te doen. Het voelt misschien kwetsbaar, ongemakkelijk of misschien zelfs wel inefficiënt om op gevoel uit te spreken. Toch is de kans groot dat andere collega's jouw inbreng herkennen en waarderen. Het delen van ervaringen zorgt voor herkenning en verbinding. Met jouw voorbeeld wordt de weg gebaand voor anderen om zich bewust te zijn van hun gevoel en zich uit te spreken.

Hoe ga je dat gesprek aan?

Sommige teams hanteren een symbolische 'pauzeknop' of 'ploeteralarm'. Dat is voor hen het gezamenlijke teken om ruimte te maken voor een pas op de plaats waarin zij samen onderzoeken wat er gebeurt en wat zij anders willen. Zij gebruiken in een dergelijk gesprek zoveel mogelijk open vragen.  

Een voorbeeld van een gespreksstarter ná de 'pauzeknop'

Er is altijd een spanningsveld tussen door blijven ploeteren en vertragen. Waar voelen jullie je van nature het meest comfortabel bij? Wat zou het jullie kunnen opleveren? En wat heb je nodig om met elkaar te kunnen vertragen? Wat houdt jullie daarin tegen?

Spreek af wat jullie doen wanneer er op dat moment écht geen tijd is om stil te staan. Bijvoorbeeld een moment aan het einde van een dienst of een ander vast moment op de dag, zodat je er niet aan voorbij gaat. Ook kun je vaker gaan wandelen om te vertragen. Je kunt hier bijvoorbeeld een wandel-app voor gebruiken.  

Niemand vindt het fijn om vast te lopen maar je kunt het wél gebruiken, door ervan te leren en zo te werken aan een betere balans. 

foto Martine Broere

Martine Broere

senior medewerker inhoud