Triple Threat: van jongereninitiatief tot impactvolle organisatie
Met een focus op sport, cultuur en lifestyle begeleidt Triple Threat jongeren op weg naar zelfstandigheid. Door een unieke aanpak en de inzet van rolmodellen slaagt de organisatie erin om jongeren in kansarme wijken te bereiken en hen te helpen hun talenten te ontwikkelen.
Aanleiding: het bieden van structuur en perspectief
Stichting Triple Threat begon als een jongereninitiatief in Haarlem, opgericht door jongeren die een plek wilden creëren waar leeftijdgenoten hun talenten konden ontwikkelen. Medeoprichter Philip Schemmekes (29) groeide op in een zogenoemde kansarme wijk, met weinig begeleiding, geld of perspectief. Samen met zijn vrienden vond hij een passie en uitlaatklep in basketbal. Deze sport gaf hen structuur, perspectief en enorm veel levenslessen die toepasbaar waren in het dagelijks leven. Om jongeren uit de wijk te stimuleren ook meer met hun passie te doen, begonnen zij in 2009 met het organiseren van laagdrempelige activiteiten.
Het initiatief is inmiddels uitgegroeid tot de bruisende community Triple Threat. Een community waar kennis, kunde en kansen samenkomen. Hier worden jongeren begeleid naar positieve gedragsverandering en ondersteund in hun persoonlijke ontwikkeling door middel van sport, cultuur en levenstijl.
We ontwikkelen ons met elkaar, door rolmodellen in te zetten, mogelijkheden te bieden om talenten te ontwikkelen, karakter op te bouwen en vooral ook gedragsverandering te realiseren in positieve zin.
Aanpak: een warm sociaal vangnet, kansen en positieve rolmodellen
Triple Threat is actief in wijken met een rijke diversiteit, waar minderheden en gezinnen met minder draagkracht wonen. Wijken waar jongeren net dat extra steuntje in de rug nodig hebben om op te bloeien en hun talenten te ontwikkelen. Triple Threat biedt deze jongeren een warm sociaal vangnet, kansen en positieve rolmodellen.
Ik denk dat het heel belangrijk is dat jongeren op een plek zitten waar je het gevoel hebt dat je met dezelfde mensen bent of dat je op één lijn zit. Dat gevoel heb ik heel erg gehad bij Triple en dat zal ik wellicht niet bij andere plekken hebben.
Triple Threat creëert contactmomenten door activiteiten te organiseren zoals basketbal, voetbal en dans, maar ook door middel van een kappersafspraak en trajecten om ondernemerschap en muziek te combineren. Alles draait om verbinden, ontwikkelen en laten groeien, met behulp van hun 'Golden Circle'-methode, die uit vier stappen bestaat.
Stap 1: Vindplek
De eerste stap is om de jongeren op te zoeken op plekken waar ze zich bevinden, zoals op straat of op school. Triple Threat neemt het initiatief en gaat naar de jongeren toe.
Stap 2: Bridgefase
Vervolgens organiseert Triple Threat activiteiten op een centrale plek waar jongeren vrijblijvend kunnen kennismaken met de organisatie en kunnen ontdekken of het iets voor hen is.
Stap 3: Structurele deelname
Dit is de fase waar zogezegd de 'magic happens'. Er worden vaste contactmomenten georganiseerd zodat jongeren regelmatig deelnemen aan activiteiten. Zo bouwen ze een band op met Triple Threat. Hier vindt de echte ontwikkeling plaats.
Stap 4: Rolmodelfase
In deze fase worden jongeren die een positieve invloed hebben en de zogenaamde x-factor bezitten, betrokken bij de organisatie. Zij worden opgeleid tot rolmodellen en krijgen het vertrouwen om een verantwoordelijke rol binnen Triple Threat op zich te nemen. Deze jongeren maken vervolgens het verschil in hun eigen omgeving, waardoor de cirkel rond is.
Dat zijn jonge jongens en meiden die passen binnen de belevingswereld van de doelgroep en die ook bewust bekwaam zijn in het handelen. Ze geven daarin niet altijd het beste voorbeeld, maar wel het echte voorbeeld.
Aandachtspunten voor het werken met jongeren
Bij het werken met jongeren houdt Triple Threat rekening met de volgende aandachtspunten:
Inzet rolmodellen
Het is belangrijk dat rolmodellen herkenbaar zijn voor de doelgroep. Ze moeten niet per se perfect zijn, maar wel authentiek en in staat om zowel hun successen als hun fouten te delen.
'Ze gaven mij het vertrouwen en ook de eerlijkheid die ik nodig had. Ze zeiden wat ik goed kon, wat ik niet goed kon en ze geloofden in mij. Dat is iets wat ik altijd nodig had. Ik denk dat dit een heel grote reden is dat ik ben gebleven.' - Kevy Sulonon, junior bestuurder
Diversiteit omarmen
De doelgroep van Triple Threat is te omschrijven als stedelijk en stoer, maar zeer divers. Er zijn jongeren van twintig verschillende nationaliteiten, met uiteenlopende religies en uit alle sociale klassen. Deze diversiteit komt ook tot uiting in de rolmodellen, die een afspiegeling zijn van de doelgroep. Triple Threat viert zowel iftars als kerst, om iedereen te betrekken.
'Je hoeft niet per se tot dezelfde groep te behoren, of hetzelfde hebben meegemaakt, maar je moet begrip en interesse tonen in elkaar. Daar zijn we met onze rolmodellen wel echt heel goed in geworden; we hebben altijd een open houding, naar álle jongeren.' - Philip Schemmekes, medeoprichter
Vertrouwen en eerlijkheid bieden
Voor een succesvolle samenwerking met jongeren is vertrouwen cruciaal. Dit vertrouwen wordt opgebouwd door eerlijk en oprecht te zijn. Het gevoel van veiligheid is belangrijk zodat jongeren zich durven openstellen en risico's durven nemen.
'Wij hebben allemaal manieren om vertrouwen te geven en te winnen. Bijvoorbeeld door dingen te doen waarvan jongeren bijvoorbeeld niet verwachten dat dat voor hen is. Wij geven bijvoorbeeld vrij snel sleutels van locaties.' - Philip Schemmekes, medeoprichter
Extra mijl gaan
Het zetten van extra stappen om jongeren te ondersteunen, zoals aanwezig zijn bij belangrijke momenten of buiten reguliere tijden bereikbaar zijn, helpt om diepgeworteld vertrouwen te creëren.
Ouders betrekken
Partnerschap met ouders kan de impact op jongeren vergroten. Door ouders te betrekken en een vertrouwensband met hen op te bouwen, kan Triple Threat een completer beeld krijgen van de leefwereld van de jongere en beter ondersteunen.
'We hebben partnerschappen met sommige ouders van jongeren die al langer bij ons zijn, en zij vertrouwen een deel van de opvoeding aan ons toe. Hierdoor voelen we ons soms bijna onderdeel van het gezin. Jongeren maken hier bijvoorbeeld liever hun huiswerk, en we denken mee als er thuis iets misgaat. Dan vragen ouders: kun jij niet een hartig woordje met hem spreken? Op een gegeven moment word je die grote oom.' - Philip Schemmekes, medeoprichter
Flexibiliteit en begrip tonen
Jongeren hebben soms tijd nodig om te investeren in de relatie. Het is belangrijk om begrip te tonen en de deur altijd open te houden, zodat jongeren altijd terug kunnen komen wanneer ze er klaar voor zijn.
Lees ook
-
Positieve ontwikkeling van jeugd
Positieve ontwikkeling van jeugdVoor wieProfessionalsBeleidsmakersWat zijn beschermende factoren die de positieve ontwikkeling van de jeugd bevorderen? Hier zie je de top 10 gevormd op basis van onderzoek.
-
Voorbeelden van werken aan pedagogische waarden
Voorbeelden van werken aan pedagogische waardenVoor wieBeleidsmakersBekijk voorbeelden van werken aan pedagogische waarden die beleidsmakers binnen een vrijetijdsorganisatie kunnen inspireren.
-
Eigen kracht stimuleren
Eigen kracht stimulerenVoor wieProfessionalsBeleidsmakersDe eigen kracht van burgers is belangrijk bij het creëren van een sterke basis voor jeugd en ouders. Lees meer over hoe deze kracht kan worden gestimuleerd.
-
Praktijkvoorbeelden pedagogische basis
Praktijkvoorbeelden pedagogische basisHier vind je voorbeelden van gemeentelijk jeugdbeleid, om andere gemeenten te inspireren bij het creëren van een stimulerende opgroeiomgeving.