Aandacht voor verkiezingen in het gezin

Op 15 maart 2023 gaat Nederland weer naar de stembus, dit keer voor de Provinciale Statenverkiezingen en de waterschapsverkiezingen. Ga als gezin aan de slag met de verkiezingen: praat met elkaar over stemmen, doe een stemwijzer of organiseer een thuisdebat.

Wat vind jij belangrijk?

Verkiezingen gaan om keuzes maken over wat jij belangrijk vindt. Dat kan te maken hebben met wat er voor kinderen en gezinnen geregeld is. In de aanloop naar de verkiezingen is het goed om met elkaar te praten over wat verkiezingen zijn en hoe democratie werkt. Prodemos, de organisatie in Nederland die educatie geeft over de democratie en de rechtsstaat, heeft een website ontwikkeld over de Provinciale Staten- en waterschapsverkiezingen. Op de website vind je meer informatie over de verkiezingen en het stemmen.

Praten over de verkiezingen met je kind

Hoe dichterbij de verkiezingen komen, hoe meer dit in het nieuws is. En ook op sociale media, in reclames en op straat zetten politieke partijen hun beste beentje voor. Grote kans dat je kinderen dit meekrijgen en hier vragen over hebben.

Praten over thema's die belangrijk zijn voor kinderen

Heb je kinderen onder de 18 jaar, dan mogen zij nog niet stemmen. Je kunt dus zeggen dat je als ouder ook voor hen stemt. Juist daarom is het belangrijk om met je kinderen te praten over wat zij belangrijk vinden. Je kunt het met kinderen hebben over wat de plannen zijn van de verschillende partijen in jullie provincie. Op de website van jullie provincie is hier meer over te lezen. 

Leren over democratie

Verkiezingen zijn een belangrijk onderdeel van onze democratie. Leren over de democratie is belangrijk. Hier is aandacht voor op school, maar leren over democratie gebeurt ook thuis. Bespreek met je kinderen wat politieke partijen wensen voor jullie provincie. Heb het daarnaast over de principes van democratie:

  • Wat doe je als er iets wordt besloten en je bent het er niet mee eens?
  • Wat als een vriend ergens anders over denkt dan jij, wat doe je dan?

Het vormt een kind om hierover na te denken. Help je kind dit te verkennen, diens eigen mening te laten vormen en luister vooral.

Voor de eerste keer stemmen

Als je kind in de afgelopen periode 18 jaar is geworden, dan mag het op 15 maart voor het eerst stemmen. Een grote stap. Misschien is je kind al een keer mee geweest toen je ging stemmen. Voor jongeren is er ook een website van Prodemos, namelijk stemjijook.nl. Handig als dit de eerste keer is dat ze stemmen.

Wil je kind meer weten over de provincie en het werk dat hier gedaan wordt? Bekijk dan eens het STEM Magazine. Provincies hebben zelf vaak ook praktische informatie over hoe het proces van stemmen gaat. Bekijk hiervoor de website van jouw provincie.

Doe samen een stemwijzer

Elke provincie heeft eigen partijen en partijplannen. Op de website van jouw provincie kun je bekijken of zij een stemwijzer hebben ontwikkeld. Met de stemwijzer kun je door het beantwoorden van vragen bekijken welke partijen goed bij jullie wensen passen. Het kan natuurlijk zo zijn dat jullie het over bepaalde stellingen niet eens zijn. Over deze vragen kunnen jullie ook het gesprek aangaan.

Doe ook samen eens de stemwijzer als jouw kind nog niet mag stemmen. Wat vinden zij belangrijk? En waarom vinden ze dat dan? Op die manier kun je er makkelijk achter komen wat er speelt bij jouw kinderen.

Organiseer een thuisdebat

Hebben jullie de verkiezingenvibe helemaal te pakken? Organiseer dan een thuisdebat. Het idee is dat een stelling wordt bedacht en twee teams worden gemaakt. Bij het debat is één persoon of team vóór de stelling en de andere persoon of team tégen. Leef je in en verdedig jouw standpunt. Ook als je eigenlijk voor een stelling bent, maar tijdens het debat tegen moet zijn. Dat vraagt soms wat creativiteit en doorzettingsvermogen, maar leuk en uitdagend is het zeker!

Voorbeelden van stellingen:

  • Onze provincie moet meer investeren in woningen voor starters.
  • Er moeten meer campagnes vanuit de provincie komen over mentale gezondheid.
  • De provincie moet zorgen dat in drukke gebieden minder toeristen komen.
  • Er moet een maximumprijs komen voor reizen met het openbaar vervoer.

Verkiezingskrant

Stemmen kan lastig zijn voor mensen die niet zo goed kunnen lezen. Daarom heeft Stichting Lezen en Schrijven de Verkiezingskrant ontwikkeld. Deze krant biedt heldere informatie in eenvoudige taal. De verkiezingskrant lees je op Lezenenschrijven.nl.