• WERKEN AAN DE KWALITEIT
  • VAN DE JEUGDSECTOR
Kindermishandeling

Seksueel misbruik

Seksueel misbruik bestaat uit alle seksuele aanrakingen of handelingen die een volwassene een kind opdringt. Dit varieert van begluurd worden of moeten toezien bij seksuele handelingen van de volwassene tot betasting en verkrachting. De handelingen zijn tegen de zin van het kind en het kind kan zich niet verweren tegen de handelingen door het lichamelijke of relationele overwicht van de volwassene, zeker als de volwassene een bekend is. Hier spelen emotionele druk, dwang en geweld in mee.

Seksueel misbruik onderscheidt zich van de andere vormen van kindermishandeling doordat een aanzienlijk deel van de gevallen van seksueel misbruik wordt gepleegd buiten het gezin, door personen die met kinderen werken. Dit geldt voor ongeveer driekwart van de gevallen. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld fysiek en psychisch geweld, dat in negentig procent van de gevallen wordt gepleegd binnen het gezin. 

Seksueel misbruik binnen het gezin wordt ook wel incest genoemd. Seksueel misbruik binnen het gezin komt vaker voor wanneer het kind jonger is. Wanneer een kind rond de 9 jaar is, neemt de kans op misbruik buiten het gezin toe. Misbruik komt voor in alle lage van de bevolking en in alle etnische groepen. Zowel meisjes als jongens kunnen slachtoffer worden van seksueel misbruik.

Meer informatie vindt u in het dossier Seksueel kindermisbruik op huiselijkgeweld.nl.

Bronnen

  • Alink, L., R. van IJzendoorn., M. Bakermans-Kranenburg., F. Pannebakker., T. Vogels., en S. Euser (2011), ‘De tweede nationale prevalentiestudie mishandeling van kinderen en jeugdigen (NPM-2010)’. Leiden, Universiteit Leiden/TNO. 
  • Lamers- Winkelman, F., N.W. Slot, B. Bijl., en Vijlbrief (2007), ‘Scholieren over mishandeling. Resultaten van een landelijk onderzoek naar de omvang van kindermishandeling onder leerlingen van het voortgezet onderwijs’. Amsterdam/Duivendrecht, Vrije Universiteit Amsterdam, PIresearch.
  • Slotboom, A., E. Rodermond., M. D. S. Wijkman., en J. Hendriks (2012), ‘Literatuurscan oorzaken geweld tegen kinderen en jongeren in afhankelijkheidsrelaties’. Amsterdam, VU.
    Stoltenborgh, M., M.H. van Ijzendoorn, E. M. Euser., en M. J.  Bakermans-Kranenburg (2011), ‘A global perspective on child sexual abuse: meta-analysis on prevalence around the world, in: ‘Child Maltreatment’, jaargang 16, nummer 2, p. 79-101.
  • Wolzak, A. en I. Ten Berge (2005), 'Kindermishandeling. De aanpak in Nederland'. Utrecht/Amsterdam, NIZW Jeugd/SWP.
Vragen?

Josine Holdorp is contactpersoon.

Foto Josine  Holdorp

Hebt u een vermoeden van kindermishandeling of huiselijk geweld?
Bel voor advies over of het melden van vermoedens:
Veilig Thuis: 0800 - 2000 (gratis) - www.vooreenveiligthuis.nl

NJi gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.