Sneller hulp bij specialistische ondersteuning huisarts

Door specialistische ondersteuning in de huisartsenpraktijk krijgen kinderen en jongeren met psychische problemen sneller passende hulp. Dat blijkt uit onderzoek van het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie en Karakter in negen Gelderse gemeenten.

De specialistische ondersteuners, meestal ervaren GZ-psychologen, helpen de huisartsen onder andere met screeningsdiagnostiek, korte behandelingen en geven advies over verwijzingen. Zo nodig stemmen ze af met school, het wijkteam en andere betrokken zorgverleners.

De kinderen en ouders kunnen gemiddeld binnen tien dagen terecht bij de specialistisch ondersteuner, veel sneller dan bij doorverwijzing naar hulp buiten de praktijk. Bij bijna de helft van de kinderen is de hulp van de specialistisch ondersteuner afdoende en vindt geen verdere verwijzing plaats. Als een verwijzing wel nodig is, kiest de specialistisch ondersteuner in 53 procent van de gevallen voor lichtere hulp dan als de huisarts zelf zou verwijzen. Zowel kinderen als ouders waarderen de specialistische ondersteuner met hoge cijfers.

Ans van de Maat, directievoorzitter van het Nederlands Jeugdinstituut, is blij met de resultaten: 'Het bevestigt de bevindingen uit eerdere pilots dat versterking van de huisartsenpraktijk met een praktijkondersteuner gespecialiseerd in jeugd-ggz ertoe bijdraagt dat kinderen sneller en dichterbij huis de hulp krijgen waaraan zij behoefte hebben.'

Via Karakter, een centrum voor kinder- en jeugdpsychiatrie, bieden specialistische ondersteuners hulp op meer dan 30 locaties in Gelderland. Sinds de start van het project in 2014 zagen de ondersteuners 1.000 kinderen.

Bron: Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie; Karakter; Nederlands Jeugdinstituut