Zweden heeft meest gezinsvriendelijk beleid

Zweden, Noorwegen en IJsland voeren het meest gezinsvriendelijke beleid. Dit blijkt uit een langdurig onderzoek waarin Unicef 41 landen vergeleek, van midden tot zeer welvarend.

Een gezinsvriendelijk beleid helpt kinderen met een betere start in hun leven en het helpt ouders bij het vinden van de juiste balans tussen werk en privé. Volgens Unicef zijn gezinnen in Zweden, Noorwegen en IJsland het beste af. Nederland staat op de vijftiende plek op de ranglijst van landen met het meest gezinsvriendelijke beleid.

In Zweden, Noorwegen en IJsland is de duur van het ouderschapsverlof, van met name vaders, het langst. Dit verlof is belangrijk om een band op te bouwen met het kind. Ook is het aantal kinderen dat in deze landen gebruikmaakt van voorschoolse educatie het hoogst, wat waardevol is voor kinderen voor het leren van sociale vaardigheden. 

Caroline Vink, medewerker van het Nederlands Jeugdinstituut, verbaast het niet dat Nederland niet verder komt dan de vijftiende plaats. 'Unicef onderzoekt al ruim vijftien jaar hoe rijke landen "scoren" op hun kind en gezinsbeleid. Het beleid in Nederland mag wel wat gezinsvriendelijker en dat wordt met dit onderzoek onderstreept. Zo is voorschoolse educatie in Nederland geen basisvoorziening en scoren we heel laag op vaderverlof.'

Bron: Unicef; Nederlands Jeugdinstituut