'Voorzichtige positieve ontwikkeling in jeugdhulp'

De nieuwste CBS-cijfers lijken een 'voorzichtige positieve ontwikkeling' te schetsen bij het realiseren van de transformatiedoelen van de Jeugdwet, maar er is nog veel werk te verzetten. Dat schrijft het programma Zorg voor de Jeugd in zijn zesde voortgangsrapportage.

Het stijgende jeugdhulpgebruik is in 2020 omgebogen naar een daling van circa 3 procent, met name in de ambulante jeugdhulp. Het is aannemelijk dat de coronacrisis de oorzaak is: in 2020 begonnen 12 procent minder nieuwe jeugdzorgtrajecten dan in 2019.

Kinderen en gezinnen lijken positiever te zijn over jeugdhulp. Meer kinderen en gezinnen zeggen dat ze snel geholpen zijn en dat beslissingen over hulp vaak of altijd samen met hen genomen zijn. Ook zeggen ze vaker dat ze goed geholpen zijn. Wel is het mogelijk dat vooral kinderen en gezinnen met een lichte zorgvraag snel hulp krijgen, terwijl degenen met complexe problemen op de wachtlijst staan. Er is nader onderzoek nodig om dat duidelijk te krijgen, aldus de rapportage.

Extra geld

Instellingen hebben onvoldoende personeel en geld om aan de complexe hulpvragen te kunnen voldoen en de wachtlijsten worden steeds langer, signaleert de rapportage. Het kabinet heeft extra geld beschikbaar gesteld om de acute problemen in de jeugdzorg en de gevolgen van de coronacrisis aan te pakken. Maar met extra geld zijn de zorgen over de jeugd niet allemaal opgelost, aldus de rapportage. Komende jaren is er nog veel werk aan de winkel om te komen tot herstel.

Het programma Zorg voor de Jeugd loopt eind dit jaar af. De partners in het programma zijn met elkaar in gesprek over de voorzetting van hun samenwerking na 2021.

Bron: Zorg voor de Jeugd