UNICEF: Zorgen bij jongeren na val kabinet

Jongeren maken zich zorgen over hun toekomst na de val van het kabinet. Ze hebben weinig vertrouwen in de politiek en voelen zich vaak niet gehoord. Dat blijkt uit een peiling van UNICEF Nederland onder ruim duizend jongeren tussen 10 en 18 jaar.

Uit de peiling blijkt dat jongeren vooral bang zijn voor stilstand op het gebied van onderwijs, armoede, jeugdzorg en klimaat. Kinderen en jongeren hebben er weinig vertrouwen in dat de politiek doet wat voor hen belangrijk is. 39 procent heeft hier een beetje vertrouwen in, 27 procent laat weten hier geen vertrouwen in te hebben. Ook laten jongeren weten dat er door de politiek te weinig naar hun stem geluisterd wordt.

Nieuwe premier

Na de aankomende verkiezingen krijgen veel kinderen en jongeren voor het eerst in hun leven te maken met een nieuwe premier. Uit de peiling blijkt dat zij betrouwbaarheid (79 procent), eerlijkheid (73 procent) en daadkracht (45 procent) als belangrijkste eigenschappen zien voor een nieuwe premier.

Ideeën van jongeren

'De peiling van UNICEF laat duidelijk de zorgen onder jongeren zien', zegt Marjolein Wiegman van het Nederlands Jeugdinstituut in reactie op de resultaten. 'We moeten daarom niet vergeten dat jongeren veel concrete ideeën hebben over hoe het anders kan in de politiek. Maar deze jongeren worden niet altijd gehoord. De aankomende verkiezingen zijn een kans om met jongeren in gesprek te gaan. Het is belangrijk dat volwassenen echt naar jongeren luisteren en hun ideeën meenemen in toekomstig beleid.'

Bron: UNICEF Nederland

Bericht UNICEF Nederland

Wil je elke week een overzicht van ons nieuws voor en over het jeugdveld? Meld je aan voor onze gratis Nieuwsbrief Jeugd.