Studenten willen snel testen en vaccineren

De bereidheid van studenten om tijdelijk in een testsamenleving te leven is groot. Ook hebben ze weinig bezwaren tegen vaccinatie. Dat blijkt uit het derde onderzoek van studenten die sinds de coronacrisis rapporten uitbrengen onder de naam Lieve Mark.

Deze keer vulden ruim 1.500 jongeren een vragenlijst van Lieve Mark in. Uit de antwoorden blijkt een voorkeur voor snel- en zelftesten op locatie om weer snel te kunnen sporten en uitgaan. Ook is bijna 70 procent bereid gratis zelftesten uit te voeren om fysiek onderwijs mogelijk te maken. PCR-testen zijn een stuk minder populair. Studenten willen vooral het studentenleven weer oppakken door naar studie- en studentenverenigingen te gaan en fysiek onderwijs te volgen.

Vaccineren

Tegen vaccineren heeft 87 procent van de studenten geen bezwaar. Over de langetermijneffecten van vaccinatie maakt 8 procent van de studenten zich zorgen. Om het vaccinatietempo te verhogen, is 90 procent van de studenten bereid om er nachtwerk van te maken, wil 87 procent daarvoor willekeurig ingedeeld worden en is 59 procent bereid om er langer dan een uur voor te reizen.

Zelf onderzoek doen

'Goed dat studenten zelf dit onderzoek doen en dat er zoveel studenten aan meedoen. Dat maakt duidelijk wat er rond corona leeft onder studenten', stelt Willeke van Sleeuwen van het Nederlands Jeugdinstituut. Vooral de hoge vaccinatiebereidheid valt haar op.

Bron: Lieve Mark