Schoolleiders tevreden over heropening scholen

Bijna 92 procent van de schoolleiders in het voortgezet onderwijs vindt dat de eerste dagen van de heropening van hun scholen zeer goed of uitstekend zijn verlopen. Dat blijkt uit een peiling van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) onder 726 schooldirecteuren.

Zo'n 99 procent van de scholen heeft alle leerlingen weer in beeld. 1,4 procent van de scholen mist leerlingen. In totaal zijn scholen nog zo'n honderd leerlingen kwijt. Tijdens de sluiting van de scholen in maart wegens de coronacrisis waren dit nog 5.200 leerlingen en op het moment dat de scholen weer gedeeltelijk open gingen vijfhonderd leerlingen.

De meeste scholen (77 procent) hebben zicht op de vorderingen van de leerlingen na de periode van thuisonderwijs. Het niveau van de meeste leerlingen (60 procent) is gelijk gebleven. Bij 18 procent is er een kleine achterstand, 9 procent heeft een grote achterstand opgelopen en 13 procent van de leerlingen is erop vooruitgegaan.

Wel kampte een op de zes scholen deze week met een personeelstekort. Naast het reguliere personeelstekort en reguliere ziekmeldingen zijn er namelijk ook corona-gerelateerde afwezigen. Volgens vrijwel alle schoolleiders zijn er investeringen nodig om het personeelstekort aan te pakken.

Bron: Algemene Vereniging Schoolleiders